Klimop

Luchtfilter met blaadjes als groene aquarellen

Hangplant, klimmer, designpartner, compleet kamerscherm – met klimop haal je een veelzijdige woonplant met speciale luchtzuiverende eigenschappen in huis.

Kleuren en vormen 

Klimop (officieel Hedera) is een groenblijvende houtige liaan met een beetje leerachtige bladeren. Die kunnen effen groen zijn, maar er zijn ook soorten met een gele, witte en zilverachtige bladtekeningen. De plant bloeit in de nazomer en herfst, maar de bloemen zijn klein. Je koopt klimop vooral om het mooie blad en het feit dat de plant zo makkelijk in de omgang is. Een van de unieke eigenschappen van klimop is dat de plant niet heel diep wortelt en dus ook geschikt is voor lage schalen. Daarnaast laat hij zich makkelijk leiden. Of het nu gaat om een trapleuning, lampenstandaard, snoer, kast, muur of vorm, klimop bedwingt ze allemaal. En met resultaat: niet alleen is het een prachtige groene woonplant met een zen uitstraling, hij beschikt bovendien over luchtzuiverende eigenschappen. Je huis wordt er dus niet alleen mooier van, maar ook frisser.  

Herkomst

Klimop hoort bij de klimopfamilie (Araliaceae) en groeit in grote delen van Europa, Noordwest Afrika en de gematigde streken van Azië. De oorsprong van de plant ligt vermoedelijk in de koelere delen van Europa. Als bodembedekker wordt klimop niet hoger dan 5-20 cm, onder ideale omstandigheden kunnen de ranken wel tot 30 meter hoog klimmen. Dat lukt binnen niet, als is de plant ook daar ambitieus: met een beetje hulp laat hij zich makkelijk langs vormen of tegen een muur leiden. 

Symboliek 

Klimop staat voor trouw (waar hij zich aan heeft gehecht, laat hij niet zo makkelijk meer los) en voor eeuwig leven (omdat de plant altijd groen blijft). In het oude Egypte was klimop gewijd aan Osiris, die voor onsterfelijkheid stond. In het oude Griekenland was klimop de plant van Dionysos, vanwege zijn groeikracht. De plant komt al eeuwen voor in de Europese cultuur. Klimop is terug te vinden op oude Ierse, Noorse en Duitse afbeeldingen en speelde vooral vroeger een grote rol omdat ze altijd groen blijft. Tijdens lange winters met weinig licht was klimop in huis hebben zoiets als een sprankje hoop hebben, dat het ooit weer voorjaar zou worden.