Pampasgras

Indrukwekkend siergras met wuivende pluimen

Wonderschone tuinplant die ook in herfst en winter zorgt voor kleur en beweging in de tuin en op het terras.

Pampasgras Mooiwatplantendoen.nl

Blikvangers aan pampasgras, ook bekend als Cortaderia selloana, zijn de prachtige zilverwitte pluimen. De plant bloeit in september, maar de pluimen blijven onder redelijke weersomstandigheden maandenlang mooi. Ook de groene en soms bonte bladeren maken deze grote grassoort een schoonheid. Lang, smal en sierlijk bewegen ze bij het lichtste briesje. Zo brengen ze natuurlijke beweging in de zichtlijnen van je tuin en terras. Omdat de plant in de hoogte groeit, biedt hij veel groen en beleving op niveau waar niet veel andere planten bloeien. In een pot blijft de plant kleiner dan in de volle grond.

Wuivende doorzetter

Pampasgras is inheems in Zuid-Amerika, waar de plant in Argentinië, Brazilië en Uruguay in het wild groeit. In de volle grond kan hij ook in Europa wel 3,5 meter hoog groeien, in potten blijft hij iets kleiner. Vanwege zijn rietachtige uiterlijk wordt hij nogal eens rond vijvers geplaatst, maar daar is de grond eigenlijk te vochtig voor hem. Het pleit voor deze doorzetter dat hij er toch meestal overleeft. Het liefst staat de plant echter wat droger en ruim, zodat de wind met de smalle, sierlijke bladeren kan spelen. Hoe groter de plant, hoe meer kou hij kan hebben.

Grassen zijn trendy tuinelementen met een zeer natuurlijke uitstraling. Een moderne tuin wordt wat zachter met pampasgras. In een wat wildere tuin is het een geweldige plant om perspectief mee te creëren en lastige bordergaten tot schuttinghoogte mee te vullen. Ook heeft pampasgras een mooie kustuitstraling, voor wie een duintuinsfeer wil neerzetten. De plant staat chic in een grote zwarte pot met hoogglans finish. Streef je een puur natuur-look na, dan is verweerd en gebleekt hout een trendy match.   

Pampasgras trivia

  • Goed om te weten: uit de vrouwelijke plant groeien zachte, zilverwitte pluimen. Mannelijke planten zijn wat stugger, minder sierlijk en bloeien grijs-roze.

  • De Latijnse naam Cortaderia zegt iets over het blad. 'Cortar' betekent 'snijden' in het Spaans. Het blad is vrij scherp, dus draag handschoenen bij het planten of snoeien.

  • 's Winters vormen de gele bladeren een fijne overwinterplaats voor kleine tuindieren.

  • Laat de gesnoeide droge pluimen en stengels uit het zicht in je tuin liggen, vogels bouwen er graag hun nestjes mee.

  • De gedroogde pluimen staan mooi in een vaas, binnen of op de tuintafel.

  • Volgens een broodje-aap-verhaal is pampasgras in de voortuin hebben een manier om aan swingers in de buurt te laten weten dat je in bent voor partnerruil. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!