Hebe

Ontdek alles over de soorten, vormen, verzorging en symboliek van hebe

Hebe, ook bekend als struikveronica, is een veelzijdige en groenblijvende plant die steeds populairder wordt in tuinen en op balkons. En dat is niet zo gek, want met de grote verscheidenheid aan soorten, kleuren en vormen is hebe een aanwinst voor iedere buitenruimte! En dat niet alleen: ook als je op zoek bent naar planten voor meer vlinders en bijen in je tuin ben je bij hebe aan het juiste adres. Lees verder en ontdek alles over hebe!

hebe | struikveronica | vlinderplant | plant balkon

welke soorten en kleuren hebe bestaan er?

Er zijn meer dan 100 soorten hebe, variërend in hoogte, bladvorm en bloemkleur. Hebe is tijdens de bloei te herkennen aan de prachtige bloemtrossen. Deze trossen kunnen diverse kleuren hebben, zoals wit, roze, paars en blauw. Het blad van hebe varieert van smal tot breed. Sommige soorten hebben opvallende randen of tinten. Door verschillende soorten te combineren kun je zorgen voor meer contrast en diepte in je tuin. Dankzij deze diversiteit is er altijd wel een soort die bij jouw tuinstijl en kleurenschema past. De meest bekende soorten hebe zijn:

 • Hebe Emerald Green: deze struikveronica heeft een rechtopstaande groeiwijze met smalle, glanzende, groene bladeren en bloemen in tinten van wit tot lichtpaars. 
 • Hebe Red Edge: deze opvallende hebe heeft roodkleurige bladranden. De bloemen zijn meestal lila of paars van kleur. 
 • Hebe Wiri Charm: deze struikveronica kenmerkt zich door de compacte vorm en paarse bloemen. Het is een veelgebruikte soort voor borders en rotstuinen.
 • Hebe Autumn Glory: deze variant staat bekend om de overvloedige bloei van paarse bloemen in de nazomer en herfst. Deze struikveronica heeft een compacte groeiwijze.

wanneer bloeit hebe?

Hebe staat bekend om zijn lange bloeiperiode: van de late lente tot de vroege herfst. De bloei is afhankelijk van het soort en het klimaat waarin je de struikveronica plant. De hoofdbloei van hebe vindt meestal plaats tijdens de zomermaanden. Dit is de periode waarin je kunt genieten van de vele bloemen in prachtige kleuren! 

Wat is de beste standplaats voor hebe?

Hebe kan goed omgaan met verschillende weersomstandigheden, maar gedijt het beste in een goed doorlatende grond en op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de plant minstens enkele uren zonlicht per dag vangt. Zet je struikveronica in een pot? Dan is het belangrijk om goede potgrond te gebruiken en de plant regelmatig water te geven. Struikveronica kan relatief goed tegen zoute lucht. Ze zijn daardoor ideale kandidaten voor tuinen en balkons aan de kust.

zo verzorg je hebe (struikveronica)

Heb je hebe geplant in je tuin of op je balkon? Dan wil je daar natuurlijk optimaal van genieten. Dit zijn de beste verzorgingstips voor hebe, oftewel struikveronica:

 • Hebe staat graag op een zonnige plek en houdt zelfs van volle zon
 • Hebe staat graag in luchtige, goed doorlatende grond met een lichtzure tot neutrale bodem. Hebe gedijt niet goed in zware, kleiachtige grond met slechte drainage. 
 • Geef jonge struikveronica's regelmatig water om ervoor te zorgen dat ze goed wortelen. Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de grond constant doorweekt is
 • Volwassen struikveronica's zijn veerkrachtiger en kunnen beter tegen droogte. Geef volwassen planten pas water als de bovenste laag van de grond volledig droog is. Let op tekenen van droogte, zoals verwelkte bladeren. Voorkom overbewatering, omdat hebe gevoelig kan zijn voor wortelrot in te vochtige omstandigheden
 • Zet je struikveronica in een pot? Zorg dan voor goede potgrond, controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond (in potten verdampt water sneller dan in de volle grond) en bescherm de plant tegen kou of vorst (zet de plant op een andere plek of bescherm met bubbelplastic)
 • Controleer struikveronica regelmatig op plagen en ziektes en neem indien nodig passende maatregelen
 • Geef hebe in het voorjaar lichte bemesting om de groei en gezondheid te bevorderen
 • Voeg eventueel een mulchlaag toe aan de grond waar je hebe in plant, om vocht vast te houden en onkruid te voorkomen

moet je hebe snoeien?

Struikveronica vereist niet veel snoei, maar met een lichte snoei na de bloei (in de herfst), kun je de vorm en de dichtheid van de plant behouden. Verwijder bovendien dode of beschadigde takken nadat hebe is uitgebloeid, om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. 

hebe: een tuinplant die vlinders en bijen aantrekt

Tijdens de bloei van hebe geniet je van prachtige bloemen. Die zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar trekken dankzij de lange meeldraden ook veel vlinders en bijen aan. Kortom: wil je meer vlinders en bijen in je tuin of op je balkon? Dan is hebe een goede keus!

waar komt hebe vandaan?

Hebe is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, Frans-Polynesië, de Falklandeilanden en Zuid-Amerika, waar de plant in het wild bloeit. Hebe behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae). Deze plantenfamilie omvat vele kruidachtige en houtachtige planten en struiken, zoals weegbree, bacopa en veronica (ereprijs). 

symboliek van hebe

Hebe is vernoemd naar Hebe, de godin van de jeugd in de Griekse mythologie. Zij staat voor de bloei van de natuur en de lente en schenkt nectar aan de goden. Hebe staat daarmee symbool voor frisheid, vitaliteit en jeugdigheid. Het is daarmee de perfecte plant om levendigheid en energie aan je tuin of balkon te geven. 

hebe | bloemen struikveronica | tuinplant