Vlinderstruik

Vlinderfavoriet die zomert tot november

Snelle groeier, uitbundige bloeier en een echte vlindermagneet: met de vlinderstruik is het elke dag feest.

Kleuren en vormen

De vlinderstruik (Buddleja) is een sterke bladverliezende heester die lang bloeit, van juli tot eind oktober. Dan trakteert de plant je op witte, blauwe, lila, paarse, roze, rode of gele kegelvormige bloemtrossen die 10-30 centimeter groot kunnen worden. Er zijn verschillende soorten, maar ze trekken allemaal vlinders aan. De plant kan tot wel vier meter hoog worden, iets om rekening mee te houden bij het kiezen van de standplaats. Heb je niet zoveel ruimte? Er zijn ook compacte soorten, die geschikt zijn voor potten. 


Herkomst 

De vlinderstruik is afkomstig uit China, maar is tegenwoordig in het wild te vinden in heel Eurazië, Noord- en Zuid-Amerika en delen van Afrika. De plant hoort bij de helmkruidfamilie en er zijn ongeveer wilde 100 soorten.

Trivia

  • De Latijnse naam Buddleja is een eerbetoon aan botanicus Adam Buddle (1662-1715).

  • De bloemen zijn speciaal gebouwd op bestuiving door vlinders. De bloembuis is lang en smal, waardoor alleen insecten met een lange tong, zoals deze fladderaars, bij de nectar kunnen. Die is extra zoet, nog een reden dat vlinders er dol op zijn. De plant is vooral populair bij dagvlinders zoals atalanta, witje, citroentje, kleine vos en distelvlinder. 

  • Omdat de plant een beetje op een sering lijkt, wordt hij soms herfstsering genoemd, al hebben de struiken niets met elkaar te maken.

  • Een vlinderstruik is een perfecte aanwinst voor een nieuwe, nog aan te leggen tuin: snelle groeier, makkelijk in de omgang en om die reden ideaal voor nieuwbouwijken.