Ceropegia

Levend botanisch aquarel

Niet alleen de bloemen van de lantaarnplant zijn zo apart dat je je afvraagt hoe de natuur het verzonnen heeft, maar ook de bladeren zijn sprookjesachtig mooi. 

Kleuren en vormen 

Kronkelende stengels, bloemen met een bizarre vorm: Ceropegia woodii geeft al snel het gevoel dat je naar een buitenaards wezen kijkt. De stengels zijn dun als draad, de hartvormige blaadjes zitten er als bedeltjes aan en de bloemen doen aan een opengewerkte Oosterse lantaarn denken, vandaar zijn bijnaam: Chinese lantaarnplant. Het is vooral het blad, dat van deze hangplant zo'n opvallende verschijning maakt. Het is prachtig grijsgroen gepatroneerd met spannende spatvlekken en waterachtige patronen. En die lijken steeds weer anders, naar gelang het licht erop valt. 

Symboliek

De naam komt van 'keros' (was) en 'pege' (bron): naamgever Carl Linnaeus vond de bloem lijken op 'een fontein van was'. De plant heeft geen symbolische betekenis, al wordt het hartvormige blad vaak wel als een teken van liefde gezien. 

Herkomst 

Ceropegia is inheems in Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe. Het is een hangende vetplant die uit een wortelknol groeit en heet officieel Ceropegia woodii. De plant is in 1881 ontdekt door John Medley Wood, die de plant aan rotsen in Natal zag hangen. In het wild kunnen de ranken tot wel vier meter worden en vormen de bloemen een val voor vliegjes die voor de bestuiving zorgen. Binnen blijft de lengte beperkt tot ongeveer een meter.