Persoonlijk plantenaltaar

Een groene bron van rust én een explosie van energie

Nu de piek, ballen en verlichting het huis weer hebben verlaten, gaan we op een andere manier de lucht in. Het woord altaar is namelijk afkomstig van het Latijnse woord altus en betekent letterlijk hoog. Maar een altaar is toch iets religieus? Ja, maar ons plantenaltaar niet. Het wordt een prachtplek in huis die je rust, inspiratie en kracht geeft. Dat hebben we nodig omdat 2017 vast weer begonnen is met rennen en vliegen. Een perfect gestyled plantenaltaar helpt je even stil te staan en te genieten, door de energie die het uitstraalt of gewoon doordat je vrolijk wordt van het te mooie tafereeltje dat je hebt gecreëerd. Vul een kastje met de mooiste groene sprieten of zet een plank vol met weelderige bladerexplosies. Plaats er een paar kaarsen tussen, zet wat extra planten op de grond en vul de boel op met inspirerende quotes. Hallo plantenaltaar!

#plantgoals voor de herfst Mooiwatplantendoen.nl

Hoe maak je het perfecte plantenaltaar?

Een plantenaltaar is persoonlijk en positief. Je bouwt het dan ook op uit planten en spullen waar je blij van wordt, en op een ondergrond die perfect bij je past. En heel toevallig is de plek waar net nog een kerstboom stond te schijnen en stralen nu leeg en verlaten. Met andere woorden: een topplek voor de liefdevolle botanische beleving.

Stap 1: de botanische basis

Maak of kies een basis waar je veel planten op of aan kwijt kunt. Dit kan een tafeltje zijn, een stapel doorleefde houten kratjes, een kastje, een constructie aan de wand… als het maar perfect bij je past. 

Stap 2: planten, planten en misschien ook nog wat planten

Inkoppertje: haal een load aan planten in huis. Kies voor verschillende formaten, voor een spannend of vrolijk effect. Combineer je favoriete bladvormen met symbolische betekenissen. Zo wordt de Ceropegia vaak als een teken van liefde gezien en de lelie als symbool van zuiverheid, liefde en vrouwelijkheid. Ook vrij belangrijk: neem planten die bij de grootte van je groene vingers passen… het geheel moet tenslotte volgende maand ook nog mooi zijn.

#plantgoals voor de herfst Mooiwatplantendoen.nl

Stap 3: prachtige extra’s 

Natuurlijk zet je de planten in juweeltjes van potten of op schitterende schotels, maar je prachtplek kan vast nog wat extra’s gebruiken. Denk aan kaarsjes, stenen met een betekenis, of gewoon een baksteen als je het allemaal wat robuuster wilt maken. Plaats tussen de planten straks verschillende inspirerende quotes in bijpassende lettertypes en je bruist iedere keer van de energie als je alleen al naar je altaar kijkt. 

Stap 4: in het middelpunt

En nu eindelijk het inrichten! Het middelpunt van je altaar trekt de meeste aandacht. Dit hoeft niet per se het midden van het altaar te zijn. Kies de plaats waar je de meeste focus op wilt leggen en zet hier de opperpot. Vervolgens ga je met het inrichten de lucht in, daarna bouw je de zijkanten vol en ga je door naar de onderkant. 

Stap 5: klaar! Of toch niet?

Je hebt een prachtplaatje gecreëerd en je kunt er eindelijk eindeloos naar gaan staren. Toch is je plantenaltaar nog niet klaar. Het is eigenlijk nooit klaar! Planten groeien en je bui en stemming veranderen. Laat het altaar dan ook bewegen en leven. Schuif, verwissel en vul aan… en het belangrijkste: geniet!