Begonia

Eén plant, twee gezichten

Met deze veelzijdige plant zit je goed als je a) houdt van fleurige bloemen of b) geniet van stoer blad met mooie bladtekening en intense kleuren: er zijn namelijk bloeiende begonia’s en bladbegonia’s.

begonia kamerplant

Kleuren en vormen

De begonia is een omvangrijk geslacht uit de begoniafamilie (Begoniaceae). Er zijn meer dan duizend soorten begonia's en er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen de bloeiende begonia en de bladbegonia. De bloeiende begonia heeft bloemetjes in het rood, roze, oranje, wit en geel of meerdere kleuren per plant, terwijl de bladbegonia alleen fluweelachtig blad showt. Maar wat voor blad! Met bladtekeningen in het zilver, roze, bordeauxrood of verschillende tinten groen. En als het licht anders valt... valt er weer iets nieuws te ontdekken. Betoverend.

Herkomst

Voordat de begonia werd ontdekt als ideale woonplant, vond je de plant in warme, vochtige bosrijke gebieden in Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon. Hij was een Franse botanicus en diplomaat uit de zeventiende eeuw. 

Symboliek

De begonia staat voor balans. Door de veelzijdigheid van de plant is er altijd wel een begonia die bij je past en die balans brengt in je interieur.