Engelentrompet

Spectaculaire bloemen met een heerlijke geur

Deze tuinbloeier is een echte blikvanger met enorme kelken die een sprookjesachtige geur verspreiden. 

Engelentrompet (wetenschappelijke naam: Brugmansia) is een weelderige plant met mooi groen blad dat sierlijke nerven heeft. Dat blad vormt een groene kroon, eronder groeien spectaculaire hangende kelken in geel, rood, oranje, wit of roze. De kelken zijn tot wel 30 cm lang, kunnen enkel of dubbel zijn en geuren heerlijk, 's ochtends subtiel, in de avond ronduit betoverend. Engelentrompet bloeit de hele zomer door en kan in de volle grond, maar wordt meestal toegepast als kuipplant, omdat hij zo makkelijker kan worden verplaatst om te overwinteren. Dit spektakelstuk is verkrijgbaar van april tot en met augustus.

Herkomst

Engelentrompet hoort bij de nachtschadefamilie waar ook aardappel, tomaat en paprika bij horen. Verschil met de eetbare familieleden is dat engelentrompet giftig is. In Zuid-Amerika, met name in Peru en Chili groeien deze planten in het wild. Uit de zeven wilde soorten zijn inmiddels honderden hybriden gekweekt voor in de tuin. 

Trivia 

  • De Latijnse naam van engelentrompet is Brugmansia. Die naam komt van zijn ontdekker, Sebald Brugmans, een Leidse arts, botanicus én lijfarts van Lodewijk Napoleon (de broer van). 

  • Dat hij uitgerekend 's avonds zo heerlijk ruikt is om nachtvlinders en motten aan te trekken, die voor bestuiving van engelentrompet zorgen.

  • In Zuid-Amerika staan de kelken symbool als een soort spreektoeter naar gene zijde: er kunnen wensen en vragen aan voorouders in worden gesproken, het antwoord zou dan in een droom komen.