Viburnum

Winterwonder: groen met bloemen

Vibernum blijft groen en bloeit als een malle tijdens de maanden waarin de rest van de natuur nog slaapt. Net wat je nodig hebt om een wintertuin een boost te geven.

Viburnum, ook wel bekend als sneeuwbal, heeft veel gezichten. Het begint met mooie diepgroene bladeren en heel veel kleine decoratieve knoppen in rozerood of wit. Die lichtroze of witte bloemen bloeien gemiddeld van december tot en met april in de vorm van een halve bol en verspreiden een lichte, prettige geur. Na de bloei verschijnen er decoratieve donkere bessen aan de plant en pas dán is het tijd om even te gaan rusten voor Viburnum in het najaar aan de volgende ronde begint.

Herkomst

Viburnum hoort bij de muskuskruidfamilie, die bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen met een hoge sierwaarde. De naam komt van het Latijnse 'viere' dat buigen of vlechten betekent. Bij sommige soorten worden de bloemen zo zwaar dan de stengels sierlijk buigen onder het gewicht, maar de naam verwijst ook naar de manden die er vroeger van werden gevlochten.  Viburnum groeit in gematigde en subtropische streken op het noordelijk halfrond en afhankelijk van de soort groeien ze in de hoogte (tot wel 2 meter) of de breedte. Goed om te weten: als haag groeit Viburnum niet helemaal dicht.

Trivia

• In de plantentaal staat Viburnum symbool voor trots.
• In de prehistorie werden de lange rechte takken van Viburnum vaak gebruikt als pijlschacht. Ze zijn onder andere gevonden bij Ötzi, de ijsmummie uit de Kopertijd.
• In Oekraïne is Viburnum (kalyna) een nationaal symbool dat staat voor meisjes en moederschap, de ziel van de natie en liefde. De takken, bloemen en bladeren komen overal terug.