Petunia

Creëer een kleurrijke bloemenzee in je tuin

Enorme keuze, makkelijk in de omgang en met deze klassieker creëer je meteen dat heerlijke gevoel van zomer in je tuin of op je balkon.  

Petunia Mooiwatplantendoen.nl

Gestreept, gestipt, met kleurverloop, een wit randje of een verfijnde tekening. En effen van hagelwit tot karmozijn, diepblauw paars en bijna zwart. Petunia heeft het allemaal te bieden, in enkele en dubbele bloemen. De plant bloeit met steeds nieuwe kelken van mei tot aan de vorst. Petunia is een van de populairste tuinbloeiers, vanwege de grote keuze en de enorme hoeveelheid bloemen. De 'juwelen van de zomer',  zoals ze vroeger werden genoemd, kunnen in de volle grond. De populairste toepassing van Petunia is echter die in hangmanden, bakken en potten, waar de bloemen diep over de rand kunnen hangen.  

De ster van je zomertuin

Petunia hoort bij de nachtschadefamilie en groeit in het wild in Zuid-Amerika. Daar zijn er 35 verschillende soorten te vinden, vaak opmerkelijk schrieler dan de hybriden die je bij kwekerijen, bloemisten en tuincentra koopt.

De eerste petunia kwam in 1823 naar Europa. Deze witte Braziliaanse kreeg niet lang daarna gezelschap van lila en dieprode Argentijnse soorten. Uit deze oervormen zijn de huidige kweekpetunia's voortgekomen. 

 


Petunia trivia

  • De plant is verwant aan Nicotiana, bekend van de tabaksplant.

  • Petunia kreeg in 1789 zijn naam van Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836). Hij haalde zich inspiratie uit wat hij kende: Pétun was destijds het plaatselijke woord voor tabak. 

  • Kunstenares Georgia O'Keeffe brak in 1925 door met een petuniaschilderij. Ze had paarse en blauwe petunia's geplant bij haar zomerverblijf aan Lake George en was er zo verliefd op dat ze de bloemen vastlegde in sensuele close-ups die een sensatie werden.