Calla

Klassieke schoonheid met moderne uitstraling

Afrikaanse roots, gekleurde kelken, diepgroen blad: Calla is een verrassende blikvanger in je tuin, met een uniek silhouet.  

Calla Mooiwatplantendoen.nl

Calla, ook bekend als Zantedeschia, ken je waarschijnlijk wel als snijbloem en kamerplant. Calla op pot is in vorstvrije periodes echter ook een geweldige aanwinst voor je tuin. Je hebt er een mooie, volle tuinbloeier aan, die door de opgaande lijnen zorgt voor een vrolijke sfeer. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestileerde schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. De sierwaarde zit vooral in de gekleurde kelken, de echte bloemetjes zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

Statige kuipplant

In zuidelijk Afrika is calla inheems, daar groeit de plant vaak onderaan hellingen tussen gras en struikgewas, waar het tijdelijk moerassig kan zijn omdat er regenwater blijft staan. Dat slaat de plant op in zijn wortelknol, om zo een drogere periode te kunnen overbruggen. Calla kwam in de 18de eeuw noordwaarts met Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi die de plant indeelde bij de aronskelkfamilie. Buiten is het een fijne kuipplant die het ook goed doet in potten en bakken. In de volle grond staat calla het liefst in de buurt van een vijver, waar het een beetje vochtig is.

Calla trivia

  • Calla wordt ook wel bekerplant genomen: Griekse goden zouden uit de kelken hebben gedronken.

  • Het is een van de weinige bloeiende planten die goed matcht met een moderne, strakke tuin.

  • De bloem is vaak geschilderd door kunstenaars Diego Riviera ('The Flower Vendor') en Georgia O'Keeffe.

  • In de Victoriaanse bloementaal stond calla symbool voor erotiek.