Calla

Opvallende schoonheid met klassieke uitstraling

Afrikaanse roots, gekleurde kelken, diepgroen blad en een stijlvol silhouet: de Calla trekt meteen de aandacht in je tuin. 

De Calla, ook bekend als Zantedeschia, is een tuinplant als een kunstwerk. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestylde schutbladeren. De plant is vooral bekend om haar gekleurde kelken in het wit, roze, geel, rood, paars, oranje of zelfs bijna zwart. Verwar de kelk overigens niet met haar bloemen: die zijn heel klein en zitten op de aar.

Herkomst

De Calla komt uit zuidelijk Afrika, in de 18-de eeuw reisde de plant noordwaarts met de Italiaanse botanist Giovanni Zantedeschi (vandaar de naam Zantedeschia). In Afrika groeit de plant vaak onderaan hellingen, waar het lekker moerassig kan zijn door stilstaand regenwater. Dat water slaat de plant op in haar wortelknol, om zo een drogere periode te kunnen overleven. Bij jou in de tuin of op het balkon doet de kuipplant het goed in potten en bakken. Liever in de volle grond? Zet de Calla dan in de buurt van een vijver, waar het een beetje vochtig is.

Trivia

  • Calla wordt ook wel bekerplant genoemd omdat Griekse goden uit de kelken zouden hebben gedronken. 

  • In de Victoriaanse bloementaal stond Calla, oh la la, symbool voor erotiek. 

  • De Calla matcht bijzonder goed met een moderne, strakke tuin.

  • Traditioneel staat de plant symbool voor zuiverheid en sympathie.

  • De Calla is vaak geschilderd door kunstenaars Georgia O'Keeffe en Diego Riviera.