Planten stelen de show op jouw balkon

Uit onderzoek blijkt: planten zijn sfeerverhogend

Je wist het vast al, maar uit ons onderzoek blijkt nu ook: planten bepalen de sfeer op jouw balkon of terras. Zo’n 75% van de Nederlanders heeft een balkon of terras, waar ze het liefst bloeiende planten etaleren en verticaal tuinieren. Op de vraag of planten voor een positieve, prettige sfeer zorgen op het balkon of terras antwoordt maar liefst 86% met ‘ja’.

Top 5 populairste bloeiende planten

De populairste types op balkon en terras zijn bloeiende planten, gevolgd door groenblijvende planten en kruiden & fruitboompjes. Maar 6% van de Nederlanders wil geen planten (ze bestaan echt!). De vijf populairste bloeiende planten voor jouw buiten zijn:

(Op basis van cijfers van veiling Royal FloraHolland april 2016).

Trend: verticaal tuinieren

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat ruim een derde van de Nederlanders ook verticaal tuiniert, een ontwikkeling die je terug ziet in de groentrends van 2016. Hiermee creëer je een groen walhalla en heb je toch nog ruimte over voor een relaxte lounge chair.
Favoriete bloeiende kandidaten voor verticaal tuinieren zijn bijvoorbeeld hanggeraniums, Lobelia’s en Fuchsia’s.

De helende werking van balkonieren

Hoe je je balkon ook optuigt, met bloeiende planten ziet het er zomers uit en voel je je ook prettiger en blijer. Bovendien is ‘balkonieren’ goed voor de biodiversiteit. Want ook vlinders en honingbijen genieten van veel bloeiende planten en tanken er graag nectar. Nog een perfecte reden om planten een plekje op je balkon of terras te gunnen dus.

Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2016

Wist je trouwens dat je op je balkon ook een plaatsje vrij kunt maken voor een paar winnaars? De veelzijdige geranium en de exotische Hibiscus zijn namelijk tot respectievelijk Balkonplant en Terrasplant van het Jaar 2016 verkozen.

De kleine lettertjes over het marktonderzoek

Het Balkon & Terrasonderzoek 2016 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Mooiwatplantendoen.nl. Van de initiële 1.309 respondenten bleken 925 een balkon en/of terras te bezitten. Het marktonderzoek werd begin april 2016 gedaan.