Kleuren en vormen
De bananenplant wordt vaak bananenboom genoemd, omdat hij een schijnstam heeft. Vanuit het middelpunt wordt steeds een nieuw bladerendek omhooggeduwd, vervolgens ontvouwt het zich. De schijnstam van de Musa ingens kan een omvang van maar liefst drie meter krijgen.
Er zijn wereldwijd ongeveer 400 rassen. De Cavendish is de belangrijkste soort voor onze eetbare bananen. De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel. Uit de wortelstokken groeien nieuwe uitlopers, die je kunt stekken.
Waarom de bananen krom zijn? De zwaartekracht zorgt dat de vruchten naar beneden hangen. De vruchten willen echter liever naar boven groeien en doen daar hun uiterste best voor.
Symboliek
Door zijn onvruchtbare trossen is de banaan in het boeddhisme het symbool voor nutteloosheid van al het aardse. In Alanya begon de ontdekking van de banaan ook vrij negatief: in de tweede helft van de 19de eeuw voeren schepen uit van Alanya naar bijvoorbeeld Egypte en Cyprus. Onder andere om bonen, noten en thee te ruilen voor olie en zeep. Op een gegeven moment nam handelaar Serifali Ahmet Aga een bananenplant mee terug naar het Turkse eiland. Hij plantte de plant en enige tijd later groeiden er kromme, gele vruchten aan. De familieleden van de heer Aga moesten absoluut niks van deze hoogstwaarschijnlijk erg giftige vruchten hebben. De huishoudster trok zich hier niks van aan, omdat ze allerlei insecten van de op de grond gevallen bananen zag eten. Ze proefde, genoot en bleef leven! Ineens was de giftige banaan niet giftig meer. Binnen korte tijd stond Alanya dan ook vol met bananenplantages. Gevalletje ‘gaan met die banaan’.
Herkomst
De banaan is een van de oudste geteelde gewassen: sinds de zesde eeuw voor Christus volgens boeddhistische geschriften. Een Amerikaanse ingenieur bracht in 1871 in Costa Rica de bananenproductie commercieel op gang. De van oorsprong Zuidoost-Aziatische en Australische plant wordt nu in vele tropische landen gekweekt. Uiteraard om zijn heerlijke vrucht.
* Let op: je kunt niet alle planten eten/drinken. Twijfel je? Overleg met je bloemist.