Struikmargriet

Zuidelijke bloemenzee met steeds nieuwe knoppen

De uitstraling van een veldbloem gecombineerd met het uithoudingsvermogen van een kweekwonder: van struikmargriet heb je eindeloos lang plezier. 

Kleuren en vormen

Stralend witte, gele of roze bloemen tussen bossig grijsgroen blad, dat heeft de struikmargriet (wetenschappelijke naam: Argyranthemum frutescens) je te bieden. Het is een ongecompliceerd type dat weinig verzorging nodig heeft en toch eindeloos nieuwe knoppen blijft aanmaken. Verkrijgbaar april tot en met juli als bloeiend struikje of op stam en met enkele en dubbele bloemen.

Herkomst

De struikmargriet hoort bij de asterfamilie en groeit in subtropische gebieden zoals de Canarische eilanden, de Selvagens eilanden en Madeira. Het is een plant die al heel lang bestaat, de oervorm – het madeliefje – bloeit al zeker 4000 jaar. Met handelsschepen kwam struikmargriet in de 16de eeuw naar het vasteland van Europa, waar struikmargriet vooral rond de Middellandse Zee te vinden is. Het is een echte zomerplant die niet goed tegen kou kan.  

Trivia

  • Margriet is afgeleid van het Griekse 'margarite' wat 'parel' betekent.

  • De wetenschappelijke naam verwijst naar de kleuren en de vorm: Argyranthemum wil zoveel zeggen als 'zilverachtige / zilverwitte bloemen' en frutescens staat voor struikachtig.

  • In de bloementaal staat struikmargriet voor onschuld en hoop. 

Alle artikelen over Struikmargriet