Asbloem

Een winterbloeiend plaatje met vele gezichten

Als je toe bent aan wat vrolijkheid in huis tijdens de donkere dagen dan brengt asbloem exact dat wat je nodig hebt: kleur en vrolijkheid in alle kleuren, vormen en soorten. Laat je niet weerhouden door de naam: er is weinig grijs aan asbloem.  

Kleuren en vormen

Asbloem dankt haar naam aan de groene blaadjes die aan de onderkant donzig grijs zijn. Dat groen met asgrijs laat de prachtige bloemen in eenkleurig wit, blauw, lila, paars, roze, rood, of helemaal gaaf, in tweekleurig extra mooi uitkomen. De keuze is reuze. Om het nóg moeilijker te maken heb je ook de keuze tussen soorten met kleine of met grote bloemen.   

Symboliek

Asbloem heet officieel Senecio cruentus en dankt haar betekenis aan haar volle ronde bloemenkraag die staat voor bescherming. Ze luistert ook naar de naam luizenplant, maar daar kregen we direct een beetje jeuk van. Hoe ze aan die kriebelige naam komt? Als de plant op de tocht of te warm staat, dan zit de plant binnen een mum van tijd onder de groene luizen. Kriebelt het al?

Herkomst

Asbloem is komen overwaaien vanuit het Middellandse Zeegebied en dan met name de Canarische Eilanden. Het is niet verwonderlijk dat de plant ook hier populair is geworden. Deze winterbloeier sleept je de winter door met haar uitbundige looks.