Tillandsia usneoides

Excentrieke plant met luchtig karakter

Van mini tot mega, Tillandsia usneoides is een licht excentrieke woonplant met opgewekte sprieten in groen, grijs en roze. Hoe excentriek? Nou, hij leeft van de lucht.  

Kleuren en vormen 

Tillandsia usneoides bestaat uit flexibele gekrulde langwerpige blaadjes van twee tot zes cm lang die als een ketting aan elkaar groeien. De grote exemplaren leveren zo een lange grijze sluier die licht doorlaat, maar toch fel buitenlicht dempt. En kleine Tillandsia usneoides is goed in te zetten op plaatsen waar je geen plant verwacht: hang er gerust een aan een lamp of in een mobile, aarde en pot niet nodig. Als luchtplant heeft deze hanger namelijk geen wortels, maar absorbeert vocht en voeding via speciale schubben op de gekrulde, smalle bladeren.

De plant kan wel twee meter lang worden, maar er zijn ook exemplaren die in het peertje van een lamp passen. 

Symboliek 

Volgens een Indiaanse legende is Tillandsia usneoides het haar van een prinses die op de dag van haar huwelijk door vijanden werd vermoord. De rouwende bruidegom sneed haar haar af en hing het in een boom, de wind verspreidde het over het land. In de zuidelijke Verenigde Staten is Tillandsia usneoides een populair element in de theatrale goth cultuur en het geprefereerde vulmiddel voor voodoopoppen. In Europa was het vooral een pragmatisch vulmiddel voor matrassen en diende het als buffer om breekbare spullen in te vervoeren.

Herkomst 

In het wild hangt Tillandsia usneoides in lange sluiers aan takken van bomen van de Verenigde Staten tot Argentinië, in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. De plant is een epifyt die op de bomen leeft zonder er voedsel aan te onttrekken. Zo kunnen ze ook overleven op rotsen en zelfs elektriciteitsdraden. Tillandsia usneoides hoort bij de Bromeliafamilie en bloeit met kleine onopvallende groene bloemen, die heerlijk geuren. Deze hangplant zich voornamelijk voort door stukken plant die wegwaaien of door vogels worden meegenomen en aan een andere boom blijven hangen. Tillandsia usneoides wordt ook wel Spaans mos genoemd.