Spar

Het betere naaldbosgevoel bij je thuis

Bekend van vele liedjes over kerstbomen, maar het is toch echt een spar, die in je tuin jaarrond een hele persoonlijkheid is en kan uitgroeien tot je eigen groene reus.

Spar Mooiwatplantendoen.nl

Het hele jaar groen en buiten amper last van de rui, wat wil je nog meer? Spar (Picea omorika, Picea glauca conica) is officieel een winterharde naaldconifeer, maar ziet eruit als een echte naaldboom, vaak compleet met kegels onder de takken. Hij is er in maten van 50 centimeter tot 50 meter in de vrije natuur. Bepalend voor de sierwaarde is vooral de bezetting van de takken met de naalden (eigenlijk de bladeren) en de vorm van de boom. Die kan een klassieke sparvorm hebben, met gelaagde takken die als een krans om de stam staan, maar ze kunnen ook een bolvorm hebben, als piramide gekweekt zijn of beeldig chillen met hangende takken. 

Word een sparexpert!  

Spar is een geslacht uit de dennenfamilie Pinaceae die zo'n 45 soorten telt. De boom komt oorspronkelijk uit Noord-Europa, al is hij ook tot op grote hoogte te vinden in grote delen van Azië. Je onderscheidt een spar van een den door de naalden te bekijken: bij een spar zijn ze plat en staan ze afzonderlijk op de tak, bij een den zijn ze rond en staan ze bij elkaar. In tegenstelling tot zilversparren (Abies) komt bij sparren een deel van de bast mee als een naald wordt uitgetrokken. Er zit bij sparren dus altijd een vlaggetje aan de losgetrokken naald.

Van binnen naar buiten 

Heeft je spar als kerstboom gediend en gun je hem buiten een tweede leven, zorg dan bij aankoop dat je boom een flinke kluit heeft. En zet hem tijdens de feestdagen in een pot met water en heestervoeding, om hem zo min mogelijk te laten lijden onder het droge binnenklimaat. Om de overgang niet te groot te maken, zet je hem pas buiten in een vorstvrije periode. Lekker diep ingraven, beetje vertroetelen met wat extra water en voeding, dan slaat fijnspar vaak prima aan in de volle grond.  

 

Trivia spar

  • In de Griekse mythologie hoort de spar bij Artemis, de godin van de maan.

  • De oude Germanen bewaarden de kegels als symbool van vruchtbaarheid.

  • Het hout van spar wordt verkocht als vurenhout en kent vele toepassingen voor vloeren, meubels, instrumenten, kisten en in de tuin.

Die Fichte ist Gartenpflanze des Monats November - Pflanzenfreude.deDie Fichte ist Gartenpflanze des Monats Dezember - Pflanzenf