Vijgenboom

Het water loopt je in de mond

De vijgenboom is eigenlijk een ficus. Om precies te zijn de ficus carica. Deze uitgespreide struiksoort doet het fantastisch als kamerplant, maar kan door een steeds zachter klimaat ook buiten goed vertoeven. Sinds de oudheid wordt vijg gekweekt. Proef maar eens van de vrucht, dan begrijp je direct waarom.  

Kleuren en vormen

De bladeren van de vijgenboom zijn dik en leerachtig en zijn drie of vijflobbig. De bladeren hebben een diepgroene kleur en bieden een schuilplaats voor een heerlijke vrucht: de vijg. Je kunt ze plukken als ze violet of zwart zijn en eten doe je ze vers of gedroogd. Loopt het water je al in de mond?

Symboliek

Ken je het spreekwoord 'zoeken naar een bloem in een vijgenplant'? Het verwijst naar de afwezigheid van bloemen aan de vijgenplant. Roep het als iets vrijwel onmogelijk is. Je kunt ook over vijgenbloemen spreken als iets heel zeldzaam is. 

Herkomst

De vijgenboom komt oorspronkelijk uit het westen van Azië en noordwest India. Maar door verspreiding zie je vijg steeds vaker dicht bij huis. Samen met 1000 andere vijgenrassen is de ficus carica lid van de moerbeifamilie. Zijn naam is te danken aan zijn herkomst: carica is de naam van de regio (Turkije) waar vijg veel voorkomt.  

 

Alle artikelen over Vijgenboom