Klimmende nachtschade

Ambitieuze schoonheid wil de hoogte in

Langbloeiend, flexibel en je hebt er amper omkijken naar, dát maakt klimmende nachtschade de ultieme luie-nazomer-plant. 

Kleuren en vormen

Klimmende nachtschade (Solanum jasminoides) is een leuke laatbloeier. In de eerste zomermaanden heb je er een snelle groene groeier aan, die gretig klimt en zich om alles slingert en wikkelt wat hij maar te pakken krijgt. En net als de rest van de tuinplanten over hun hoogtepunt heen is, komt deze blikvanger met prachtige witte stervormige bloemen met gele meeldraden, zodat je tuin een geweldige doorstart maakt. De plant kan 4 tot 6 meter hoog klimmen en weet met een beetje begeleiding een complete pergola in te pakken. De witte, jasmijnachtige bloemen worden laat in het jaar mooie paarsblauwe bessen en het blad krijgt een rode tint.  

Herkomst 

Klimmende nachtschade behoort tot de nachtschadefamilie. Dit is een grote, zeer diverse familie waartoe zowel giftige planten behoren, als voedselplanten zoals paprika, aubergine, peper, aardappel en tomaat. Goed om te weten: de bessen van klimmende nachtschade zijn niet eetbaar. Klimmende nachtschade komt oorspronkelijk voor in Zuid-Brazilië en Paraguay. In zuidelijke Europese landen bedekken de dunne slingerende takken vaak muren en lage gebouwen, daar is de plant goed winterhard. In ons klimaat groeit de plant eveneens snel en bloeit opvallend lang, meestal tot het gaat vriezen. Naar mate het groeiseizoen vordert ontstaat er een 'berg' van blad en bloemen over de pergola of het latwerk waar de plant uitbundig tegen aangroeit. Heb je niet heel veel ruimte, kies dan een klimmende nachtschade op stam. 

Trivia  

  • De naam schade verwijst mogelijk naar de giftige eigenschappen van een aantal Solanum-soorten, die iemand schade kunnen toebrengen. Het woord nacht kan op de avond wijzen, verschillende bloemen uit deze familie geven pas tegen de nacht een sterke geur af.

  • In Brazilië staat de plant symbool voor welvaart: 'Wie een uitbundig bloeiende klimmende nachtschade heeft, zal nooit honger hebben.'

  • Hoewel de naam Solanum jasminoides verwantschap met jasmijn suggereert, behoren ze tot volstrekt verschillende families (jasmijn komt uit de olijffamilie). De bloemen lijken wel sprekend op elkaar, het is een leuk grapje van de natuur. Hou je van de geur, dan kun je er met jasmijn (vroege bloeier) en klimmende nachtschade (late bloeier) driekwart van het jaar van genieten. 

Alle artikelen over Klimmende nachtschade