Dendrobium

De enige orchidee die bloeit als een miniboom

Eigenwijze groene blaadjes die dwars groeien met daartussen bloemen en nog eens bloemen. Dendrobium is een orchidee die echt in alles afwijkt van de rest van de familie. 

Kleuren en vormen 

Statig met een bloemenkroon die de hoogte ingaat, het is weer eens iets anders. Dendrobium onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich vormt bij de oksel bij elk blad. De bloemen geven een heerlijke geur. Met de bijzondere bloeiwijze aan de stam heeft Dendrobium een heel ander uiterlijk dan de meeste orchideeën. De plant bloeit minimaal 8 weken met forse bloemen van vijf tot acht cm breed. De kleur varieert van geheel wit over geel en oranje, tot rood en paars en combinaties daarvan.


Symboliek

De naam komt van het Griekse 'dendron' dat boom betekent en 'bios' dat voor 'leven' staat. Veel Dendrobiumsoorten staan erom bekend uitstekend tolueen (het belangrijkste ingrediënt van thinner) en xyleen (oplosmiddel voor harsen en vetten) uit de lucht te kunnen zuiveren. Daarom worden ze als natuurlijke luchtverfrissers gezien.

Herkomst 

In het wild groeit deze orchidee zowel in de koele bergen van de Himalaya tot in de jungle van Nieuw-Guinea en de woestijn van Australië, meestal op takken van bomen als epifyt (dat wil zeggen dat ze groeien op andere planten en bomen zonder daar voedsel aan te onttrekken). Het is een sterke plant, die warme dagen en koude nachten kan hebben. Er zijn ongeveer 1200 verschillende soorten Dendrobium. De orchidee is in het westen bekend sinds 1799, toen Olof Schwartz hem voor het eerst beschreef.