Een ode aan de orchidee

Internationale Dag van de Orchidee

Vandaag, op de eerste donderdag van september, vieren we de Internationale Dag van de Orchidee! Hoe? We geven onze groene huisvrienden welverdiende extra aandacht (slokje water? beetje plantenvoeding?), halen kleurrijke nieuwe varianten in huis en gaan bovendien aan de slag met de leukste DIY's. Ben je er klaar voor?

Internationale dag van de Orchidee Mooiwatplantendoen.nl

Voor ieder type een orchidee

Gaat jouw hart sneller kloppen bij een blik op deze prachtige plant? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er zijn wel meer dan 25.000 soorten verkijgbaar. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een orchidee die aan je wensen voldoet; talloze kleuren, diverse soorten en een heel scala aan prints. Zo is er voor ieder wat wils. Ga jij voor groene orchidee Brassia? Of zijn de kleurrijke bloemetjes van Dendrobium juist helemaal jouw ding?

Geef een orchidee cadeau

Ook leuk: geef een orchidee cadeau! Een verjaardag, een nieuw huis, een lange vriendschap of een nieuwe baan, zoek een orchidee uit om het moment te vieren en je maakt gegarandeerd iemand blij. Op zoek naar een bijpassende of bijzondere - of zelfs een beetje gekke - symboliek? Neem eens een kijkje in de plantenwijzers van Zygopetalum, Cattleya of Paphiopedilum.

Hang de orchidee in de lucht

Je (net gekochte en nu al geliefde) orchidee straalt je toe vanuit z'n pot. Wat is zij mooi! Toch kan het ook anders. Steek je handen uit de mouwen en verlos je orchidee van zijn pot. Haar nieuwe woonplaats? Een kokedama natuurlijk. Zo'n toffe mosbal staat niet alleen leuk, maar de orchidee is er ook mee in haar nopjes (wat is ze toch makkelijk!) Met haar luchtwortels krijgt íe genoeg voeding voor een lang en gelukkig leven. Dus, aan de slag! 

Zo houd je je orchidee blij

Snel je auto in, de fiets op of al wandelend naar je dichtstbijzijnde bloemist of tuincentrum om je favoriete orchidee in huis te halen. Of twee, of drie... Staat je huis naar tevredenheid vol met de meest prachtige orchideëen en heb je een glimlach op je gezicht? Dan wil je natuurlijk graag weten hoe je ook de orchidee(ën) blij houdt. Zo moeilijk is dat helemaal niet. We hebben alle verzorgingstips voor je op een rijtje gezet. Jij blij, orchidee blij! 

Leuk!

De koningin onder de planten is dit jaar letterlijk ‘in the picture’ gezet door de fashion illustrator Meagan Morisson, internationaal bekend van illustraties voor high end fashion merken als Dior, DVF en Calvin Klein. Zij maakte fashion illustraties van 12 bijzondere ‘social events' (zoals verjaardagen, nieuwe baan, huwelijk) met bijpassende orchideeën. Je kunt deze kleine kunstwerkjes als jaarkalender downloaden via www.orchitypes.eu. Ook kun je direct testen welke van de meer dan 25.000 orchideeën het best past bij welke sociale gebeurtenis.