Amaryllis

Fonkelende ster op koudere dagen

Tijdens de koudere maanden van het jaar, wanneer de meeste woonplanten in rust zijn, grijpt amaryllis zijn moment en torent statig en stralend boven al zijn collega's uit. Deze fonkelende ster is een typische decemberfavoriet, maar straalt tot in het prille voorjaar. Lees verder, bekijk hoe je de amaryllis het beste kunt verzorgen en ontdek meer over haar symboliek en herkomst! 

Die Amaryllis - Pflanzenfreude.de

welke vormen en kleuren heeft amaryllis

De stijlvolle en sensuele amaryllis (ook bekend als Hippeastrum) is verkrijgbaar in vele variëteiten en rijke aardse kleuren. De grote kracht van deze woonplant is haar gedaanteverwisseling: uit een bol komt een holle, statige stengel waaraan gladde knoppen komen. Die openen zich tot volumineuze kelken met fluweelachtige bloemblaadjes in wit, zalm, rood, roze of zelfs groen. De bloemen kunnen tot wel 20 cm breed worden. Heel spectaculair, vooral omdat je al die pracht niet verwacht uit die gestileerde steel, al helemaal niet in de wintermaanden! 

Hoe verzorg je een amaryllis?

 • Amaryllis kan zowel op een donkere als lichte plek staan, zolang het er maar redelijk koel is.
 • Plant de bol ongeveer tweederde in de grond. Kies voor goed doorlatende potgrond om overtollig water te voorkomen.
 • Geef matig water en zorg ervoor dat de bovenste grondlaag droog is voordat je opnieuw water geeft. Een te veel aan water kan ervoor zorgen dat amaryllis gaat rotten.  
 • Amaryllisbollen met vilt of wax komen tot bloei zonder water, maar mogen niet te warm staan, anders verdrogen de bloemen.
 • Voeding heeft de amaryllis plant niet nodig. Alles wat hij nodig heeft, is al in de bol aanwezig. 

7 stappen om je amaryllis opnieuw te laten bloeien

Een amaryllis bloeit tot wel 4 weken in volle glorie. De duur van de bloei is afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur, verzorging en de kwaliteit van de amaryllisbol. Is je amaryllis uitgebloeid? Dan is dit het stappenplan om je amaryllis volgend jaar opnieuw te laten bloeien:

 1. Verwijder uitgebloeide stelen. Dat doe je met een scherp mes, zo'n 10cm boven de bol. Laat de bladeren van de Amaryllis intact. Die produceren namelijk energie die naar de bol wordt gestuurd, waardoor de bol nieuwe bloemknoppen aanmaakt.
 2. Laat de bol in dezelfde pot staan, of plant de bol (indien nodig) in een grotere pot. De bollen die niet worden overgeplant in een andere of grotere pot geven volgend jaar langere stelen.
 3. Zorg ervoor dat de amaryllisbol zo groot en sterk mogelijk wordt. Dat doe je door de bol op kamertemperatuur te laten staan en de bol regelmatig water te geven(zodra de bovenste grond droog aanvoelt). De bladeren groeien na de bloei door, zodat nieuwe bloemknoppen in de bol worden aangemaakt.
 4. Begin september, of zo'n 8 maanden na de bloei, is het tijd voor een koudere periode. Deze koude periode heeft de amaryllisbol nodig om opnieuw te kunnen bloeien. Haal de bol uit de pot en zet de bol en bladeren minimaal 2 maanden (8-10 weken) op een koelere plek (10-15°C). Het is beter om de bol uit de pot(grond) te halen, om te voorkomen dat de bol tijdens de koudere periode gaat rotten. 
 5. Na 2 maanden (8-10 weken) kun je de nog overgebleven, bruine bladeren verwijderen en de plant weer op kamertemperatuur in de pot zetten.
 6. Wacht met water geven totdat de nieuwe bloemstelen tevoorschijn komen.
 7. Na 7 tot 10 weken (afhankelijk van de temperatuur) bloeit de amaryllis weer.

Hoe wordt amaryllis gekweekt?

Benieuwd hoe Amaryllis gekweekt wordt? Neem een kijkje in de kas van Marrewijk Amaryllis! Maak kennis met kwekers Arno en Lisa van Marrewijk, ontdek alles over het duurzame kweekproces, de populairste Amaryllis soorten en nog veel meer! 

waar komt amaryllis vandaan?

Amaryllis behoort tot de familie Narcis en kent meer dan 70 soorten. Die groeien vooral in de (sub)tropische gebieden van Mexico en de Caraïben tot het noorden van Argentinië, de oer-Amaryllis ontstond vermoedelijk in Brazilië. In Europa werd de plant rond 1800 voor het eerst gekweekt. De naam komt van het oud-Griekse 'amarusso', vrij vertaalt: 'Ik sprankel'. Het is ook de naam van een meisje dat in een Griekse mythe zo verliefd was op knappe, maar ongenaakbare Alteo dat ze haar hart doorboorde met een gouden pijl en zo elk dag zijn huis bezocht. Op de dertiende dag bloeiden prachtige rode bloemen op de plekken waar ze bloeddruppels had verloren. Alteo viel alsnog voor haar, Amaryllis' hart genas en de wereld had er een schitterende eindejaarsbloem bij.

wat is de symboliek van amaryllis?

Amaryllis heeft een rijke symboliek. Ten eerste staat de plant symbool voor betoverende schoonheid. Hoe kan het ook anders, met die grote, kleurrijke en elegante bloemen! Ook wordt de plant geassocieerd met trots. Dit vanwege de opwaartse groei van de stengel en de majestueuze bloemen. 

Vanwege de intense kleuren van de bloemen, zoals rood en roze, wordt de amaryllis ook vaak geassocieerd met passie en liefde. Het geven van amaryllis kan daarmee een uiting zijn van romantische gevoelens en genegenheid. 

Een laatste symbolische betekenis van de amaryllis is die van vernieuwing en hoop. Dit vanwege het feit dat amaryllis vaak bloeit tijdens wintermaanden. Een periode waarin veel andere planten juist een periode van rust hebben. 

Kortom: geef je deze stijlvolle schone cadeau (aan jezelf), dan uit je een gevoel van waardering. Amaryllis is daarmee een perfecte plant om cadeau te geven aan een geliefde!