Livistona

Deze waaierpalm maakt je huis mooier én gezonder

Livistona is niet de grootste binnenpalm, maar wel de sierlijkste, met bladeren die bijna een volmaakte cirkel vormen. 

Livingstonpalme – Pflanzenfreude.de

Kleuren en vormen 

De grote waaiervormige bladeren van voluit Livistona rotundifolia lijken je koelte toe te wuiven en maken deze plant de elegantste palm die er is. Vanuit het hart vormen zich steeds nieuwe bladeren, waarvan de bladvingers aan elkaar vastzitten wat Livistona een zeer groen aanzien geeft. Verkrijgbaar vanaf 30 cm hoog voor op je bureau tot binnenpalm van twee meter. Dat is klein in vergelijking met andere palmen, maar Livistona heeft zoveel personality dat ook een bescheiden exemplaar al veel impact heeft.  


Herkomst 

Livistona hoort bij de palmenfamilie en groeit in de tropische en subtropische regenwouden van Zuid-Oost Azië, Australië en de Hoorn van Afrika. Omdat de glans van Livistona's bladeren weerkaatst in het zonlicht, worden in Maleisië grote exemplaren van de Livistona gebruikt als een natuurlijke parasol met ingebouwde klimaatbeheersing. Zijn naam dankt de plant aan baron Livistone die in 1670 de botanische tuin van Edinburgh in Schotland oprichtte. 

Symboliek 

Aan Livistona is geen groene symboliek toegedicht, maar dat maakt de plant niet minder populair. De Aboriginals beschouwden het hart van de plant als een delicatesse en in het westen is het een populaire groene luchtverbeteraar. Livistona zuivert de lucht om zich heen van schadelijke stoffen en helpt zo onder andere oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid te bestrijden. Daarnaast heeft de woonplant een positieve invloed op de luchtvochtigheid.