Vetplanten

Gemakkelijke trendsetters

Wil je planten in huis zonder daar al te veel werk aan te hebben? Dan zijn vetplanten de ideale match voor jou. Vetplanten zijn decoratief, opvallend en heel makkelijk in de verzorging. Bovendien is er volop keuze in vorm, stijl en grootte. 

Kleuren en vormen

Het assortiment vetplanten bestaat vooral uit decoratieve bladplanten, al zitten er ook bloeiende exemplaren tussen, zoals Kalanchoë. De planten vallen vooral op door hun unieke vormen: Haworthia en Aloë hebben een hoog oergehalte, echeveria is een feestje in sierlijke rozetten, Rhipsalis lijkt op koraal, Sansevieria is trots en onverwoestbaar, Crassula is een gestileerd miniboompje. De vraag is niet “Is er een vetplant die bij mij past?”, maar “Kun je kiezen tussen al deze grillige sfeerbepalers?”. 

Symboliek

Vetplanten hebben het vermogen om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes, zoals bijvoorbeeld een vakantie, moeiteloos doorstaan. Denk maar eens aan de populaire cactus, die laat zijn koppie echt niet hangen als jij op Bali met palmbomen vreemdgaat. Een symboliek voor de gehele vetplantengroep bestaat er niet, maar loyaal kun je ze stuk voor stuk noemen.

Herkomst

De meeste vetplanten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie rakkers die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven.