Hibiscus

Flamboyante showgirl met sprankelend hart

Veel glanzend groen blad, een weelde aan opvallende bloemen en nog makkelijk in de omgang ook. Mooi meegenomen: hibiscus piekt als de rest van de tuin over haar hoogtepunt heen is.

Hibiskus Plantzenfreude.de

Opulente bloei, zwierige takken en lonkende bloemen waar je aan wilt voelen, om te checken of ze wel echt zijn. Tuinhibiscus is een relaxte bloeier die aan het einde van de zomer de hele tuin een opkikker geeft. Hibiscus syriacus, zoals de officiële naam luidt, wordt ook wel altheastruik genoemd. Het is een frisse, groene plant, die tevens wordt gekweekt als een boompje op een stam. Tuinhibiscus bloeit vanaf juli tot in het najaar met schitterende klokvormige bloemen. Die kunnen enkele of dubbele bloemblaadjes hebben en variëren van violetblauw tot rood, geel, lila en spierwit. Allemaal hebben ze een roodpaars bloemenhartje met prachtige meeldraden.

Afkomstig uit China

Hibiscus behoort tot de Malvaceae familie, een geslacht van zo'n 220 planten die in het wild voorkomen in subtropische en tropische streken. Het is de grotere halfbroer van kamerplant Chinese roos en heeft okra, katoen, stokroos en Abutilon als naaste familieleden. De plant komt oorspronkelijk uit China en reisde via India, Syrië en Turkije naar West-Europa. Onderweg maakte hij overal indruk: zelfs op de Taj Mahal zijn hibiscusmotieven te vinden. Hier is tuinhibiscus sinds de 19de eeuw een populaire plant die een goede standplaats verdient, want zo gaat hij jaren mee en bloeit hij elk jaar mooier.  

Mooie laatbloeier

Hibiscus is winterhard, maar een echte laatbloeier. Denk niet dat de plant dood is als hij nog kaal is en de rest van de tuin al uitloopt. Tuinhibiscus heeft gewoon wat langer nodig om uit zijn rustperiode te komen. De bloei van hibiscus piekt ook later, in augustus en september. Als de rest van de tuin al over haar hoogtepunt heen is, gaat deze struik alsnog helemaal los en maakt nog eindeloos nieuwe knoppen aan. Een van de meest sprookjesachtige kenmerken van tuinhibiscus is dat de bloemen zich 's avonds grotendeels sluiten en de volgende dag in de zon weer opengaan. Zo leeft de plant echt met je mee.

Hibiscus trivia

  • De naam is Latijns voor marshmallow, een verwante plant (Althea officinalis) die het voornaamste ingrediënt van de gelijknamige lekkernij is.

  • In India heet de plant sapatthu-mal, wat schoenbloem betekent. De bloemblaadjes worden gebruikt om schoenen mee te poetsen.     

  • Begin jaren veertig was Hollywood in de greep van een hibiscushype. Filmster Dorothy Lamour droeg de bloemen in haar haar in 'Aloma of the South Seas' (1940) en 'The Road to Utopia' (1944).

  • In Polynesië worden de vezels van de hibiscusbast gebruikt om hoelarokjes van te maken. 

  • Dat hibiscus zo'n flamboyant, tropisch imago heeft terwijl de plant toch eigenlijk uit gematigde Chinese streken komt, is te danken aan impressionistisch schilder Paul Gauguin. Die beeldde de bloemen vaak af op de schilderijen die hij op Tahiti maakte.