Lavendel

Relaxen met een Franse zonaanbidder

Mooie kleuren en rustgevende geuren: lavendel maakt het je graag naar de zin in een pot op je balkon of in de volle grond. Zorg wel voor een lichte plek, want deze zonaanbidder gedijt goed bij UV-stralen. De plant doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. Niet alleen wij zijn fan, ook vlinders zijn dol op de nectar en de blauwige bloemen. Bovendien heb jij ook na de bloei nog plezier van je lavendel, want van de afgeknipte bloempjes kun je geurbuiltjes maken.

Kleuren en vormen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is –van april tot augustus – heeft dit het meeste succes. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt. Alle lavendelsoorten zijn trouwens bladhoudende heesters die graag wat blad hebben om verder te groeien.

Herkomst

Lavendel, of Lavandula, komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Het is een lage, sterk vertakte struik die groeit op droge, rotsige, kalkrijke hellingen. De plant is goed winterhard. Het wetenschappelijke woord Lavandula is afkomstig van het woord lavare wat ‘wassen’ betekent. Al vanaf het begin van de jaartelling is de lavendel een populaire plant.

Trivia

De Romeinen en Grieken gebruikten deze plant vanwege de genetische krachten. Door de jaren heen heeft de mensheid de lavendel gebruikt als parfum om vervelende geurtjes te doen verdwijnen.