5 heerlijk geurende zomerplanten

Geuren die je meenemen op reis

De zomer is aangebroken! Op onze to do’s staan boeken lezen, lekker luieren, buiten tafelen en zoveel mogelijk genieten van groen om ons heen. Wanneer je er dan ook nog voor zorgt dat je omringd bent door heerlijk geurende planten, doet jouw huis echt niet onder voor een heerlijke vakantiebestemming. Wil je weten welke planten je dan ‘t best kunt kiezen? Wij tippen je 5 heerlijk geurende exemplaren.

geurende planten buitendouche Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Lavendel

Een klassieker, we moeten ‘m wel benoemen. Lavendel is niet alleen mooi, maar ook nog eens heerlijk geurend. Dat wisten we. Maar wist je ook dat lavendel alleen geurt wanneer je ‘m aanraakt? Het is daarom belangrijk dat de lavendel op een gemakkelijk bereikbare plek staat, zodat je steeds als je er langsloopt even met je vingers langs de blaadjes kunt wrijven om de zomer op te snuiven. Ook leuk: een alternatief voor het tuttige geurzakje waarmee je je huis naar lavendel laat ruiken. 

Jasmijn

Van juni tot en met september, dan is de jasmijn het allermooist. Dan zit de plant bomvol met sterkgeurende, witte bloemen. Jasmijn gedijt goed bij zon en niet te veel water. Je moet er wel voor zorgen dat je deze klimmer in de volle grond zet, óf in een grote pot tegen bijvoorbeeld een rek, muur of schutting. Dan zul je zien dat de jasmijn haar werk het best doet.

Eucalyptus (Gunni) 

De blaadjes van de Eucalyptus zijn rond en groeien volmaakt symmetrisch om de stengel. Ze verspreiden een sterke, frisse geur die insecten op afstand houdt. De Eucalyptus bloeit na een jaar of vier. De plant wordt meestal 1 tot 3 meter hoog, met ambitieuze uitschieters van 5 meter. 

Plumbago 

De Plumbago is een kruidachtige klimplant, die met een beetje hulp de hoogte in gaat. Hij kan in de volle grond wel 3,5 meter hoog worden en bloeit met mooie blauwe of witte bloemen die aan een sierlijk gebogen stengel groeien. Er zijn ook soorten die op stam worden gekweekt, dat zijn vooral kuipplanten. De Plumbago bloeit tot diep in de herfst. 

Nepeta

Kattenkruid (Nepeta) is een plant die wel tegen wat weerstand kan. Kattenkruid is het meest geschikt voor droge grond en bloeit van juni tot en met september. Geef hem een plekje in de zon of halfschaduw. Voor elke tuin is wel een geschikt kattenkruid te vinden. 

meer zomerse inspiratie

Welke geurende plant is jouw favoriet? Deel het met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Kun je nog wel wat meer zomerse inspiratie gebruiken? Ontdek dan hoe je jouw buitenruimte omtovert tot outdoor office, hoe je je tafel zomers decoreert of een sprookjesachtige tuin maakt met roze planten.

geurende planten buitendouche Mooiwatplantendoen.nl