Clematis

Deze rijke tuinbloeier legt de lat graag hoog

Groen in de winter en een overvloed aan bloemen in de vorstvrije maanden: Clematis is een makkelijke plant die zich al snel om je groene hart wikkelt. 

Kleuren en vormen

In de zomer trakteert Clematis je op weelderige bloemengordijnen, in de winter heb je met de bladhoudende soorten altijd nog groen blad in je tuin. Deze geliefde klimplant doet het goed in de tuin of op het balkon en is een zelfredzaam type. De houtige bladranken zoeken zelf naar houvast, winden zich makkelijk ergens omheen en klimmen zo vlot omhoog of langs een boog, pergola of andere vorm. De bloemen zijn adembenemend en gaan van kleine, lieflijke witroze bloemetjes tot joekels van wel 24 cm doorsnee. Aan keuze in kleur ook geen gebrek, het gaat want heel zachtroze via roze, lila en paars tot blauw en purper. En de bloemen zijn zowel verkrijgbaar in beeldige eenvoud (vier bloemblaadjes rond een geel hartje) als in dubbele showstoppers in verschillende kleuren met franjes in het midden.

Herkomst

Clematis is een wat kruidachtige klimplant uit de ranonkelfamilie en groeit zowel op noordelijk als zuidelijk halfrond in gematigde streken. Vermoedelijk groeiden de eerste wilde soorten in China. Van daaruit bereikten ze in de 17de eeuw Japan om een eeuw later het westen te veroveren. Er zijn honderden soorten, waarvan de blauwe Clematis x jackmanii al sinds 1862 een vaste bewoner van Europese tuinen is. Dit is een van de oerplanten waar vele nieuwe variëteiten uit zijn gekweekt. Door vroege en late bloeiers bij elkaar te zetten, heb je van de vroege lente tot en met het najaar bloemen. Jonge clematissen zijn vrij kwetsbaar, de planten met al wat levenservaring kunnen heel wat hebben.

Trivia

● De Latijnse naam Clematis is afgeleid van het Grieks 'clématis' dat rankende of klimmende plant betekent.
● Clematis zit in de beroemde Bach Rescue Remedy, de druppels tegen acute stress.
● De plant staat symbool voor ambitie en zelfbewustheid, voor streven naar het hoogste.

Clematis Thejoyofplants.co.uk
Clematis Mooiwatplantendoen.nl