Pinus

Naalden, kegels en bonsai
Pinus Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

De Pinus, ook bekend onder de aliassen pijnboom of den, herken je aan de groene tot grijsblauwe naalden. Deze zitten als een soort kwastje bij elkaar. Ze zijn leerachtig, kort en borstelig of juist zacht en lang. De dennenappels zijn bolvormig of cilindrisch. Kleverig hars beschermt de pijnboom tegen kou of juist droogte. Omdat de Pinus zowel als struik als op stam te koop is, past ‘ie zowel in de tuin als op het balkon. Ben je heel creatief, dan kun je de plant in vorm snoeien.

Herkomst

De Pinus komt in grote delen van het noordelijk halfrond in het wild voor, zoals in Azië, Europa en Noord-Amerika. In de Amerikaanse staat Arizona staat een Pinus van wel 5000 jaar oud. In Europa loop je de pijnboom tegen het lijf in de bergen, in heidegebieden en in de duinen. De Pinus levert naast een mooi aangezicht ook grenenhout en pijnboompitten op.

Symboliek

In China, Japan en Korea heeft Pinus een bijzondere symbolische betekenis. Daar staat hij voor kracht, een lang leven en constant geduld. In veel tuinen bij tempels en huizen kom je de Pinus tegen in die landen, vaak in mooie vormen gesnoeid.