Felicia

Blauwe geluksbrenger

De Felicia is de laatste jaren bijzonder populair geworden als tuinplant. De plant komt voor onder de namen blauw madeliefje, blauwe margriet of Koreaanse margriet. Het is een zeer rijkbloeiende halfheester met lieflijk blauwe bloemen en geel hartje. Deze zachtblauwe kleur laat zich prima combineren met andere zomerbloeiers. De bladeren zijn donkergroen, langwerpig en enigszins stug. De bloeitijd is van mei tot september. De Felicia wordt als eenjarige perkplant maar ook als kuip- of orangerieplant toegepast.

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

De Felicia amelloides is de meest voorkomende soort met groen blad en blauwe bloemen. Er zijn ook enkele bontbladige cultivars met goudgeel of bontgespikkeld blad. We komen verschillende plantvormen Felicia tegen. De kleine potmaten worden als perkplant toegepast en de grotere maten of zelfs op een stammetje zijn geschikt als kuipplant.

Herkomst

Felicia komt van oorsprong voor langs de kusten van Zuid-Afrika. We komen de plant nu tegen in vooral warme landen rond de Middellandse Zee en ook in Zuidoost-Azië, waardoor het opeens een “herkenbare” plant is van vakantieoorden die je ook graag in je eigen tuin wilt hebben. De Felicia is verkrijgbaar in de maanden maart t/m juli.   

Symboliek

De naam Felicia is afgeleid van Felix wat gelukkig, gelukbrengend betekent. De soortaanduiding amelloides betekent lieflijk en verwijst naar de lieflijke blauwe bloemetjes.