Rhipsalis Horrida

Hangende cactus zonder stekels

Het is een apart geval, deze cactus in de vermomming van de hangplant. Prettig onderhoudsvrij, decoratief om te zien en hij frist de boel bovendien letterlijk en figuurlijk op. 

Rhipsalis Horrida Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Het is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes. De plant wordt ook wel rotskoraal genoemd en is zo goed als onderhoudsvrij. Rhipsalis redt zich aardig met vergeetachtige watergevers, valt niet uit en is onder ideale omstandigheden een rijk vertakte hangende schoonheid. 

Heb je de Rhipsalis Horrida in huis gehaald? Gefeliciteerd, je bent nu eigenaar van een supersterke hangplant met roots in Brazilië en Bolivia. De plant wordt veelal van een afstandje gewaardeerd, want hij lijkt vol te zitten met stekels. Maar ook dit exemplaar prikt niet. Typisch gevalletje van blaffende honden bijten niet. 

Symboliek 

De naam is afgeleid van oud-Grieks voor 'vlechtwerk', met dank aan het uiterlijk van Rhipsalis. Daar dankt de woonplaat ook haar bijnaam aan: spaghetticactus. 

Herkomst 

Rhipsalis is een tropische vetplant die inheems is in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is de enige cactus die in het wild buiten Noord- en Zuid-Amerika groeit. Er zijn zo'n 60 verschillende soorten, de meeste groeien op boomstammen. In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die door bestuiving bessen worden, in de huiskamer komt dit zelden voor. De oerwoudachtergrond van Rhipsalis maakt het een van de betere luchtzuiverende planten om in huis te hebben, zo blijkt uit onderzoek van NASA.