Brassia

Buitenaards mooie groene orchidee

Groen, ijl en betoverd: Brassia is groeiende en bloeiende science fiction waar je je ogen niet vanaf kunt houden. 

Brassia Mooiwatplantendoen.nl

Kleuren en vormen

De smalle, iets krullende bloemlinten en de bizarre bouw maken van Brassia een heel aparte orchidee. De plant heeft gebogen stengels met 10 tot 15 groenachtige bloemen met een doorsnee van 15 tot 20 cm. De bloemen zelf zijn zwart-paars gevlekt en de witte lippen hebben aparte groene vlekken. Deze bovenaardse uitstraling maakt van Brassia een zeer opvallende orchidee. De lange lintbloemen hebben hem de bijnaam spinorchidee opgeleverd. Ondanks het exotische uiterlijk is heerlijk geurende Brassia goed te houden in de huiskamer. 


Symboliek 

Omdat de bloemen van Brassia zo frêle en licht zijn, bewegen ze al als je erlangs loopt. Om die reden wordt de orchidee in Zuid-Amerika ook wel 'Dansende dame' genoemd. 

Herkomst 

Brassia is afkomstig uit de vochtige regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij is verwant aan de Oncidium orchidee en er zijn ongeveer 35 soorten van. Vanwege zijn frêle uiterlijk lijkt het een kasplantje, maar niets is minder waar. In het wild groeit Brassia overal, van moerassen tot krap duizend meter boven zeeniveau. Het is een epifyt, dat wil zeggen dat de orchidee op onder andere bomen groeit, zonder daar voedsel aan te onttrekken. Vocht en voeding vist hij uit de lucht met zijn luchtwortels. En bij de vermenigvuldiging helpt de bloem een handje: door haar spinnenvorm lokt de orchidee Spinnendoderwespen die in de lip steken en zo andere Brassia's bestuiven.