Blauwvaren

Bekroond met sterrenstatus

De kamerplant blauwvaren is ook bekend als Phlebodium en zinkvaren. Zijn luchtzuiverende kwaliteiten, prachtige kleur en bijzondere vorm leveren deze varen een sterrenstatus op! Lees verder en ontdek meer over de herkomst, symboliek en verzorging van blauwvaren.

phlebodium blauwvaren | mooiwatplantendoen

Vormen en kleuren blauwvaren

Blauwvaren wordt ook wel zinkvaren of Phlebodium aureum genoemd en maakt deel uit van de plantenfamilie Polypodaceae. Een opvallend kenmerk van de blauwvaren is de blauwachtige tint van de bladeren. Deze blauw kleur wordt veroorzaakt door een wasachtige laag op de bladeren. Bovendien is de blauwvaren te herkennen aan zijn prachtige, gekrulde blad. Het blad valt niet uit, vertakt vingervormig als hij ouder wordt en blijft zijn mooie kleur behouden. Vijf sterren voor zijn uitstraling, wat ons betreft!

verzorging blauwvaren

Blauwvaren in huis gehaald? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je prachtplant genieten. Bekijk daarom onderstaande tips met betrekking tot de verzorging van blauwvaren.

  • Zet blauwvaren niet op een plek met direct zonlicht. De plant kan op een schaduwrijke plek staan, maar ook op een lichte plek.
  • Blauwvaren houdt van vochtige omstandigheden, maar vermijd een overvloed aan water. Zorg ervoor dat de bovenste laag potgrond opdroogt tussen de gietbeurten.
  • Blauwvaren houdt van kalkarm water. Het gebruik aan hard water (rijk aan kalk en mineralen), kan na verloop van tijd leiden tot ophoping van mineralen in de potgrond, wat de gezondheid van de varen kan beïnvloeden. Tip: laat leidingwater even staan (zodat mineralen kunnen bezinken) voordat je het aan je blauwvaren geeft, of geef de plant opgevangen regenwater.

Symboliek blauwvaren

Blauwvaren heeft geen specifieke symbolische betekenis zoals sommige andere planten hebben. Wel wordt aan varens in het algemeen bepaalde symboliek toegekend. Varens staan namelijk voor frisheid en levenskracht. Bovendien kan de kalme en elegante uitstraling van de (blauw)varen worden geassocieerd met rust en sereniteit. Tot slot staan varens bekend om hun aanpassingsvermogen. Ze gedijen goed in schaduwrijke, vochtige omstandigheden maar doen het ook goed op lichtere plekken, als ze maar uit het felle zonlicht staan. 

Herkomst blauwvaren

Blauwvaren gedijt van nature het beste in tropische gebieden. De plant groeit van nature in landen als Mexico, Guatemala, Costa Rica en delen van het Caribisch gebied. Blauwvaren geeft de voorkeur aan schaduwrijke, vochtige omgevingen. In zijn natuurlijk omgeving kan de blauwvaren worden gevonden op bomen, waar de varen zich vasthecht aan de schors.