Abutilon

Sprookjesachtige klokjes om je tuin mee te betoveren

De Abutilon is er van maatje tuintafel en bescheiden balkonvriend tot tuinstruik en bloeit eindeloos met grote rode, oranje, roze, gele en witte bloemen. 

De Abutilon heeft een tikje warrig uiterlijk met fraai geribbeld, kruidachtig blad dat een beetje op groen fluweel lijkt. Het is een niet-winterharde, groenblijvende tuinbloeier om lang plezier van te hebben. Dit is vaak de plant die je bij het winterklaar maken van de tuin lekker nog even laat staan, omdat er dan nóg knoppen inzitten die dapper kleur blijven geven. Soms zijn de grote zachte bloemen heel eenvoudig: vijf bloemblaadjes, één stamper, beeldschoon. Maar er zijn ook soorten met weelderige bloemenrokjes of speciale stampers. De plant is verkrijgbaar van april tot en met juli in struikvorm en op stam. 

Herkomst 

De Abutilon hoort bij de Malvaceae (kaasjeskruid) familie en groeit in tropische en subtropische gebieden in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. In de natuur kunnen ze tot wel 3 meter hoog worden. Er zijn zo'n 150 soorten bekend, de tuinvariant die hier goed verkrijgbaar is, heeft een mooie, exotische uitstraling.  

Trivia 

  • De Abutilon komt als geneeskrachtig kruid voor in de geschriften van Avicenna, ook bekend als Ibn Sina, een groot Perzisch denker die leefde rond het jaar 1000.

  • Veel Abutilons die nu verkrijgbaar zijn, stammen af van een soort die Charles Darwin nog persoonlijk heeft meegenomen uit Brazilië. 

  • De naam komt uit het Arabisch en betekent zoveel als volharding: ondanks het frêle uiterlijk is Abutilon een opmerkelijk sterke plant.