Snijbiet

Imposant en gezond

Indrukwekkende, grote bladeren en stelen die knalroze kunnen zijn: snijbiet, aangenaam. Knol, blad en steel barsten bovendien van de voedingsstoffen.

Snijbiet Mooiwatplantendoen.nlCopyright: Markus Spiske via Unsplash.com

Kleuren en vormen

Snijbiet (officieel: Beta vulgaris) is een beetje een vergeten groente, maar dat ligt zeker niet aan zijn uiterlijk. De planten worden ongeveer 35-50 centimeter hoog en hebben witte, gele, roze, oranje of rode stelen die wel een beetje op de stelen van rabarber lijken. Ook om de imposante bladeren kun je amper heen. In de keuken verwerk je de dieprode knollen, de stelen en de bladeren in stamppotten, hartige taarten of in de soep.

Herkomst

Van oorsprong groeide zonliefhebber snijbiet in Italië. De plant komt uit de amarantenfamilie, net als spinazie, bietjes en quinoa. Snijbiet smaakt naar dan ook naar biet en een beetje naar spinazie. 

Trivia

  • Snijbiet bevat twee keer zoveel ijzer als spinazie.
  • De stelen van de plant worden vaak "ribben" genoemd.