Celosia

Groeiend, bloeiend juweel voor binnen en buiten

Om Celosia kun je niet heen, deze blikvanger valt op met knalkleuren en vormen waar je aan wilt voelen om te checken of ze echt zijn (en dat zijn ze!). 

Kleuren en vormen 

Celosia heeft meerdere gezichten. De plant is verkrijgbaar met vlammende toortsen (spicata, stevige speervormige bloemen), beeldige smalle staarten of een sprookjesachtige kam vol fluwelen kronkels die eruit zien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig, waarbij bijvoorbeeld oranje en rood samenkomen. Celosia wordt zo'n 35-40 cm hoog, heeft een licht kruidige geur en heeft – afgezien van voldoende water – niets nodig om maandenlang mooi te bloeien.


Herkomst 

Celosia is lid van de Amarantenfamilie en groeit in tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer 45 soorten bekend. De naam is afgeleid van het Griekse woord 'keleos' dat 'brandend' betekent en verwijst naar de vlamvorm van de oer-Celosia.  

Symboliek 

Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is de net-even-anders-plant Celosia een uitstekend cadeau.