Geluksklaver

Wie gun jij een groen gelukje?

Oxalis is ook wel bekend als geluksklaver, klaverzuring, limoenklaver en purperklaver. Het is een bijzonder opvallende verschijning en dan met name de blaadjes. In de avond sluiten de bladeren en bloemen zich om overdag weer open te gaan.

Geluksklaver Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kleuren en vormen

De afwijkende bladkleur en -vorm maakt de plant in het Interieur een mooie verschijning tussen andere groene kamerplanten. Paarse of groene op vlindervleugels lijkende bladeren, soms met een mooie bladtekening dat lijkt op vuur. En met roze of witte bloemetjes in de zomer is de plant ook nog eens een extra sieraad in de woonkamer.

Symboliek

Geluksklaver is met Nieuwjaar in Duitsland een belangrijke gift. Deze geluksbrengers worden dan massaal cadeau gegeven en vaak zijn ze opgesierd met figuurtjes van schoorsteenvegers, varkentjes en lieveheersbeestjes. Allemaal symbolen van geluk. De blaadjes en bloemen van geluksklaver zijn eetbaar. Door de mooie kleur en vorm zijn ze een echte gerechtsversierder!

Herkomst

Van oorsprong komt Oxalis voor over de gehele wereld, behalve in de Poolstreken. De meeste soorten komen voor in de tropische gebieden van Zuid-Amerika, vooral in Brazilië. Daar groeit hij op zonnige plekken in veenachtige grond als laagblijvend plantje tot maximaal 20-30 cm hoog. Het is eigenlijk een vaste plant die knolletjes en wortelstokken vormt en daarmee overleeft.