Bougainvillea

De sfeer van St Tropez bloeit op je terras

Wolken bloemen in knalkleuren. En ook nog bestand tegen de nieuwe warme zomers die worden voorspeld, daarmee brengt Bougainvillea de Rivièra bij je thuis.

Meditterane oase

Portofino, Cap Ferrat, St Tropez – denk je aan de Mediterrané dan zie je meteen Bougainvillea voor je. Die bloeit daar overal uitbundig en kan er tot wel 12 meter hoog klimmen. Van de kweekversie bepaal je zelf het formaat. Het is een kruidachtige sierheester met lange ranken die mooi nonchalant groeien en bloeien met bloemenwolken in paars, ultraviolet, rood en roze. Witte, gele en oranje varianten bestaan ook, maar zijn zeldzamer. Het is een echte kuipplant die graag tegen een muur of pergola opklimt, al kan hij ook geslaagd hangen en slingeren in een mand. Bougainvillea bloeit vanaf het late voorjaar tot in september.  

Ook mooi in de nacht

Bougainvillea hoort bij de Nyctaginaceae (nachtschone) familie en groeit in de tropen en subtropen van Zuid-Amerika, vooral in Brazilië. Begin 19de eeuw werden ze in Europa geïntroduceerd waar ze vooral in landen rond de Middellandse Zee te vinden zijn.

Trivia

  • Het felgekleurde imago van Bougainvillea is te danken aan de schutbladeren die een beetje op papier lijken, de daadwerkelijke bloemen vallen wat minder op.
  • De eerste Europeaan die de plant beschreef was een… vrouw. Botanist Jeanne Baré vermomde zich als man om aan boord van een schip te komen en reisde zo met de Louis Antoine de Bougainville expeditie naar Zuid Amerika.
  • In de tuin heeft Bougainvillea de symbolische rol van beschermer, met dank aan de grove doorns die op de takken groeien.