Planten in water en glas

De kamerplantentrend zonder gedoe en stress

Als het idee van een huis vol planten je wel aanstaat, maar je er minder happig op bent om je handen vuil te maken of in de verzorgingsmodus te schieten, dan is dit dé groene trend voor jou: hydroponie.

Planten in water en glas - Mooiwatplantendoen.nl

Hydroponie, wat is dat?

Hydroponie is een vorm van hydrocultuur, oftewel planten laten wortelen en groeien in water  - dus zonder aarde. Het is heel simpel: wanneer je in bepaalde planten een inkerving op de juiste plek maakt, ontwikkelen die daar wortels zodra je ze in een vaas met water zet.

Voor welke planten werkt dit het best?

Dit is een ideaal project voor een kruidentuin voor het keukenraam, omdat de meeste gewone kruiden, zoals basilicum, rozemarijnlavendel en salie in water allemaal snel groeien en elke dag nieuwe bladeren voortbrengen.

Andere waterlieverdjes zijn de Engelse klimop (een fijne klimplant voor op de boekenplank), de philodendron (met zijn dikke, glanzende blad), de siernetel en begonia's (voor een uitbarsting van kleuren, zelfs in de winter).

Hoe je je plant in water laat wortelen

1. Maak vlak onder het blad (bij de knoop) een kerf in je plant, omdat zich daar het hormoon voor de wortels bevindt.

2. Haal bronwater in huis, want kraanwater is niet geschikt. Bronwater zit barstensvol mineralen waar je plant lekker van gaat groeien.

3. Vul de vaas tot de helft met water (een vaas in de vorm van een fles, met een nauwe hals, houdt je plant beter op zijn plek).

Planten in flessen, het toppunt van elegantie

Deze manier van tuinieren is niet alleen duurzaam en zo gemakkelijk als wat – het oogt ook meteen heel stijlvol. Flessen van helder glas staan heel elegant in iedere ruimte en benadrukken de natuurlijke schoonheid van de wortels van je plant.

Ga voor een enkele vaas op een bureau of nachttafeltje, maak er het middelpunt van de eettafel van of kies het als thema voor op een bijzettafeltje, met een heel stel vazen van glas van verschillende vorm en grootte.