Kerstcactus

Uitbundige kleur op donkere dagen

De ingenieuze kerstcactus staat ook bekend als lidcactus of Schlumbergera, maar dat mag je meteen weer vergeten. Wel handig om te onthouden: korte dagen, mooie bloemen. 

Kleuren en vormen

De kerstcactus is een aantrekkelijk staaltje natuur. Stevige, platte blaadjes met gebogen stekeltjes rijgen zich aan elkaar om te eindigen bij de bloemknoppen. Aan het einde van de herfst of begin van de winter ontvouwen de knoppen zich en verrassen je met paarse, rode, witte, oranje of roze bloemen. De kerstcactus is trouwens heel geschikt als hangplant, zo kun je de bloemen extra goed bewonderen.

Symboliek

Officieel heeft de kerstcactus geen symbolische betekenis. Maar omdat de plant geen bindingsangst heeft en wel 20 tot 30 jaar je huisgenoot kan blijven, vinden wij ‘trouw’ wel een mooie symboliek.

Herkomst

De kerstcactus komt uit het Braziliaanse regenwoud, waar de luchtvochtigheid hoog is. De plant groeit er heel eigenzinnig op boomstammen. Die eigenzinnigheid neemt hij mee naar jouw huis, want hij is nogal gehecht aan zijn standplaats en verzorgingsetiquette. Verplaats je kerstcactus liever niet, want dan laat hij uit protest misschien zijn knoppen vallen.