Kerstcactus

Deze vetplant, ook bekend als Lidcactus of Schlumbergera, zit lekker in zijn vel tijdens donkere dagen en laat dat zien door overdadig te bloeien. Makkelijk te onthouden: korte dagen, mooie bloemen. 

Het is een ingenieuze creatie, de kerstcactus. Kijk maar eens goed. De plant heeft stevige platte blaadjes als een soort vingerkootjes waaraan gebogen stekeltjes en bloemknoppen zitten. Die knoppen ontluiken aan het einde van de herfst of in de winter en tonen jou dan hun paarse, rode, witte, oranje of roze kleurenpracht.

Kerstcactus: bescheiden Braziliaan

Zijn naam dankt de kerstcactus dus aan zijn bloeiperiode, maar hoe zit het met zijn herkomst? Die ligt in de Braziliaanse regenwouden, waar de plant heel bescheiden resideert op boomstammen. Ook bij jou thuis is de kerstcactus geen druktemaker, hooguit een Pietje Precies wat betreft zijn favoriete plek. Verplaats ‘m dus liever niet, want dan laat hij uit protest misschien zijn knoppen vallen.

De kerstcactus is een eigenzinnige winterbloeier

En die vraagt om iets bijzonders. Laat hem stralen in een sprookjesachtige cocon. Bekijk hoe je dit zelf maakt via de video hieronder. 

Laat je ons weten wat je ervan vindt?