Komkommer

Gezond snoepen uit je tuin

Komkommers verbouwen in je tuin, dat is je verbazen over hun snelle groei. Daarna begint deel twee van de pret: plukken en snoepen maar.

Je kunt ze zelf planten in bakken, potten of in de volle grond, dus ook geschikt voor balkons of je (dak)terras. Sommige planten worden zelfs al met enkele komkommers eraan aangeboden. Deze voorgekweekte planten verrassen je in de loop van de zomer met kleine gele bloemetjes en daarna met heerlijke, gezonde komkommers. Komkommerplanten zijn er als klimplant en ook als dwergvorm die ideaal is voor in potten en bakken. 

Herkomst

Komkommerplanten luisteren naar de Latijnse naam Cucumus sativus, wat ‘gekweekt’ betekent. De planten komen van oorsprong uit India waar ze al 3.000 jaar gekweekt worden. Ze zijn via de landen rondom de Middellandse Zee met de Romeinen naar West-Europa gekomen. 

Trivia 

  • Groente of fruit, er is altijd verwarring over. De komkommer behoort vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt gezien tot de groentesoorten.  

  • De augurk is nauw verwant aan de komkommer, eigenlijk gewoon een klein broertje ervan. Je kweekt ‘m op dezelfde manier. 

  • Komkommers bestaan voor 97 % uit water, vezels en voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Het ideale tussendoortje dus.

  • De komkommertijd is de periode in de zomer wanneer er weinig nieuws is. Des te meer tijd om met je groentetuintje aan de slag te gaan.