Sierananas

Blozende doorzetter met tropische trekjes

Maandenlang kun je genieten van deze schitterende, sterke plant, die van vrucht tot kruin een absolute blikvanger is. 

Kleuren en vormen 

Sierananas zit buitengewoon vernuftig in elkaar. De kokervormige kelk is een volmaakt vijvertje voor water. En de rozet met stugge, lancetvormige bladeren vormt een prachtig systeem van kanaaltjes om al het vocht naar het hart van de rozet te brengen. De bladeren kunnen grijsgroen zijn, maar ook groen met roze. En waar de klassieke fruitananas geelgroen is, is de sierversie eerder rozerood. Het is een heel gemakkelijke plant: af en toe water geven en je hebt er tot wel zes maanden plezier van. 


Herkomst

Ananas is de bekendste uit de Bromeliafamilie. De oerversie groeit en bloeit hoog in het ruige Cordilleras de los Andesgebergte en diep in de warme oerwouden van Uruguay, waar de plant een diameter van wel twee meter kan hebben. Columbus was degene die ananas in Europa introduceerde, door ruim 500 jaar geleden uit Guadaloupe een ananas mee terug te nemen naar Spanje. Het woord ananas komt uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen. 'Ananá' betekent zoiets als 'uitmuntende, geurende vrucht'.  Sierananas is een kleinere (niet eetbare) versie van de wilde ananas. 

Symboliek 

Ananas staat symbool voor een hartelijk welkom en een gulle ontvangst. Om die reden zie je de planten vaak als bekroning van poorten, als levende of gebeeldhouwde versie. In het patroon van de ananasvrucht is de gulden snede terug te vinden, een geometrische formule in een spiraalvorm die 'het aantrekkelijkst voor het oog' zou zijn.