DE ANANASPLANT IS HET ZONNETJE IN HUIS

Nu in de woonkamer, ‘s zomers op balkon of terras
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zit een tripje naar de tropen er voorlopig niet in? Haal de tropen dan naar binnen. De vrolijke ananasplant is het zonnetje in huis, wanneer het buiten grauw en grijs is. En in de zomer verhuis je ‘m mee naar balkon of terras!*

TROPISCHE VERSCHIJNING

De ananasplant - officiële naam Bromelia Corona - behoort tot de Bromelia familie, die bekend staat om z’n tropische uitstraling en spectaculaire kleuren. Alsof dat nog niet genoeg is, is de ananasplant ook nog eens voorzien van... een ananas! Neem er alleen geen hapje van: het is een siervrucht en dus niet eetbaar, zoals de ananas uit de supermarkt.

De oorsprong van de ananasplant ligt in Zuid-Amerika. Columbus kwam als eerste Europeaan met de ananas in aanraking en nam ‘m mee naar Europa. Agneta Block slaagde er in 1685 als eerste Nederlander in om een vruchtdragende ananasplant te kweken. Ze was daar zo trots op, dat ze zichzelf twee keer met een ananas liet vereeuwigen: op een schilderij en op een zilveren penning. Inmiddels bestaat er dus ook een ananasplant die speciaal voor z’n goede looks gekweekt wordt: de Bromelia Corona!

HUP, HET BALKON OP!

Zolang het buiten nog kouder is dan 15 graden, voelt jouw ananasplant zich binnen het fijnst. Maar stijgt het kwik (ook ‘s nachts!) naar zomerse temperaturen, geef je ananasplant dan gerust een plekje op het balkon of terras. Dat fleurt de boel direct op. En: af en toe een zomerse bui kan je ananasplant waarderen.

WIST JE DAT…

  • De naam ananas afkomstig is van het woord nanas, dat ‘uitmuntende vrucht’ betekent? De Tupi, een volk uit Brazilië, is de naamgever;
  • De ananasplant ‘s nachts de meeste zuurstof afgeeft? Zet ‘m dus in de slaapkamer wanneer je met een snurker slaapt, want de verse zuurstof kan helpen tegen snurken;
  • De ananasplant makkelijk te verzorgen is? Zet ‘m op een lichte plek (maar niet in direct zonlicht) en geef ‘m één keer per week water via het hart (daar waar de ananas uit de plant steekt).

*De regering verzoekt alle inwoners van Nederland zoveel mogelijk thuis te blijven. Wil je toch een ananasplant scoren? Koop deze dan online en laat 'm thuisbezorgen.