Kerstster

Hoi Mexico, dag winterdip

De meeste planten die je kent staan bekend om hun groene blad of juist om hun kleurige bloemen. De kerstster, of Poinsettia, doet het even anders: die tovert in de winter spectaculair gekleurde bladeren tevoorschijn. Weg winterdip.

Kleuren en vormen

De kerstster heeft grote, ovale, groene bladeren. In de winter krijgt de plant minuscule, geelgroene bloemen die geflankeerd worden door de bekende gekleurde schutbladen. Vroeger zag je de rode variant overal, maar steeds vaker spot je de plant met bladeren in het roomwit, zachtgeel of (zalm)roze. En met een beetje geluk loop je een gevlamd exemplaar tegen het lijf.

Symboliek

De kerstster is een plant vol beste wensen. De naam Poinsettia dankt hij aan de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett. In het begin van de 19-de eeuw stuurde hij de plant jaarlijks als geschenk naar zijn familie en vrienden in Amerika. De plant werd daardoor al snel een symbool voor liefde en gelukwensen. In de Verenigde Staten is de sterfdag van Joel, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Op die dag geef je elkaar een kerstster cadeau.

Herkomst

In het wild groeit de kerstster in vochtige subtropische berggebieden in Centraal-Amerika. Niet als bescheiden plant, maar als struik die wel vier meter hoog kan worden. Van november tot februari bloeit de wilde kerstster om vervolgens kaal de overige maanden in te gaan.