Kerstster

Hallo spectaculaire bladeren, dag winterdip

De meeste planten die je kent staan bekend om hun groene bladeren óf kleurige bloemen. De kerstster, of Poinsettia, doet het even anders: die tovert in de winter spectaculair gekleurde bladeren tevoorschijn. Weg winterdip!

Kleuren en vormen kerstster

De kerstster, ook bekend als Euphorbia pulcherrima, heeft grote, ovale, groene bladeren. In de winter krijgt de plant minuscule, geelgroene bloemen die geflankeerd worden door de bekende gekleurde schutbladen. Vroeger zag je de rode variant overal, maar steeds vaker spot je de plant met bladeren in het roomwit, zachtgeel of (zalm)roze. En met een beetje geluk loop je een gevlamd exemplaar tegen het lijf.

verzorging kerstster

Wil je jouw kerstster maximaal laten stralen? Lees dan onderstaande tips voor de verzorging van kerstster. 

  • Zorg dat de plant warm ingepakt de oversteek maakt van de winkel naar jouw huis. Wikkel de kerstster in papier of bescherm 'm op een andere manier tegen kou.
  • Zet de kerstster in het licht, maar niet in de felle zon.
  • Vermijd tocht of een hele warme plek bij de kachel.
  • Een bloeiende kerstster houdt van vochtige grond.
  • Geef kerstster elke twee tot drie weken plantenvoeding om de plant in optima forma te houden.
  • Was je handen als er plantensap uit een stengel op je hand is gekomen: het sap van kerstster kan huidirritatie veroorzaken.

Symboliek kerstster

Kerstster is een populaire kamerplant die wereldwijd wordt geassocieerd met de decembermaand en Kerstmis, vanwege de sterachtige vorm van de bladeren. Niet alleen de vorm van de bladeren, maar ook de kleur ervan wordt geassocieerd met de feestdagen. De kleurrijke bladeren, vaak helderrood, staan voor vreugde, feestelijkheid en levendigheid. 

De rode kleur van de bladeren wordt in het Christendom ook gezien als verwijzing naar het bloed van Christus. Het rood symboliseert de liefde en het offer van Jezus Christus. In sommige culturen symboliseert de kerstster ook een nieuw begin, aangezien de plant vaak wordt geassocieerd met het einde van het jaar en de start van een nieuw jaar. 

Herkomst kerstster

De naam Poinsettia dankt de plant aan de Amerikaanse botanicus Joel Poinsett, die als Amerikaanse ambassadeur in Mexico was van 1825 tot 1829. Poinsett ontdekte de plant in die periode in Mexico en stuurde deze jaarlijks als geschenk naar zijn familie in Amerika. De plant werd daardoor al snel een symbool voor liefde en gelukwensen. In de Verenigde Staten is de sterfdag van Joel, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Op die dag geef je elkaar een kerstster cadeau.

Het was echter niet Poinsett, maar kweker Robert Buist die de kerstster op grote schaal begon te kweken en populair maakte. Buist verkocht de planten onder de naam Euphorbia pulcherrima, maar ze werden in de volksmond vooral 'Poinsettia' genoemd, als eerbetoon aan Joel Poinsett. 

In het wild groeit de kerstster in vochtige subtropische berggebieden in Centraal-Amerika. Niet als bescheiden plant, maar als struik die wel vier meter hoog kan worden. Van november tot februari bloeit de wilde kerstster om vervolgens kaal de overige maanden in te gaan.