Klimop

De lucht in met deze groenblijver

De klimop, ook bekend als Hedera, klimt zich met zijn hechtwortels een weg omhoog langs muren, schuttingen en boomstammen. En omdat deze plant altijd groen blijft, brengt ‘ie kleur en leven in ieder tuinseizoen.

Hij komt in bossen vaak voor als bodembedekker en in de hoogte kan hij wel 25-30 meter klimmen. Als jonge plant zal een klimop nog niet bloeien, maar is hij eenmaal volwassen dan krijgt de plant geelgroene bloemen die zwarte bessen vormen. Ook de bladeren doen een metamorfose qua vorm, naar eirond en ruitvormig.

Herkomst

De klimop komt verspreid over heel Europa voor in kalkrijke bossen maar ook op op de Canarische eilanden, in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Je treft de plant daar vooral aan in bossen, langs hagen, op rotsen, muren, houtwallen en ruïnes.

Trivia

  • Hedera kun je prima gebruiken als windkering, afscheiding of isolatie van een muur. Maar pas op: huizen met oude, poreuze muren kunnen door de hechtwortels flinke schade ondervinden.

  • Hedera wordt ook gebruikt in cosmetica, het verzacht bij zonnebrand of werkt tegen cellulitis. 

  • Vogelfan? Vogeltjes maken graag een nestje in je klimop.

  • Omdat de plant altijd groen blijft, staat ‘ie symbool voor eeuwig leven. Door de hechtwortels staat de plant ook voor trouw en vasthoudendheid. Bij de Olympische Spelen werd vroeger een klimopkrans aan de winnaars gegeven, omdat klimop ook symbool staat voor overwinning en mannelijke kracht. Een plant vol symboliek dus!