Tips uit het Terras- en Balkononderzoek 2018

Om je balkon mee op te pimpen tot botanische oase

Mooiwatplantendoen onderzocht dit jaar voor de derde keer hoe groen de Nederlandse balkons zijn en hoe tevreden Nederlanders daarmee zijn. Daaruit bleek dat het aantal groene balkons ten opzichte van 2017 is gestegen - hoera!, maar ook dat sommige mensen geen planten neerzetten vanwege gebrek aan zon en ruimte. Dat is niet alleen jammer, maar ook onnodig! Je hebt namelijk geen tuin nodig om te kunnen genieten van groene, bloeiende of eetbare planten. Ook een balkon kun je omtoveren tot fijne buitenruimte waar je kunt genieten van natuur en rust. Of je nu een klein, beschaduwd of rommelig balkon hebt, van elk buiten is een plantenparadijs te maken. Wij leggen je uit hoe. Ga je ook aan de slag?

Weinig zon

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben niet alle planten zonlicht nodig om te overleven. Sterker nog, er zijn ook planten die liever in de schaduw vertoeven. Dat zijn de ideale vrienden van balkons die worden overgeslagen door de zon. Heb jij zo'n balkon? Als je haar versiert met een van de volgende planten hoef je je niet meer druk te maken over die gele parel in de lucht: fuchsia, laurier, klimop of lelietje-van-dalen.

Tip: kies bij schaduwrijke balkons voor bloeiende, kleurige planten. Daar wordt je balkon gezelliger en vrolijker van.

Hangend pallettuintje

Ook zo'n swingend tuintje aan je balkonrand? Bekijk dan eens onze DIY en ga zelf aan de slag! Het is eenvoudig te maken, is perfect voor (kleine) balkons én het ziet er tof uit.

Klein balkon

Zelfs Franse balkonnetjes kunnen er gezellig uitzien, dus laat je vooral niet tegenhouden door gebrek aan ruimte. Wie zegt bijvoorbeeld dat planten op de grond moeten staan? Je kunt namelijk ook potten in de hoogte gebruiken door ze in een rek te zetten of aan schroeven in de muur te hangen. Dat is niet alleen praktisch maar geeft je ook het gevoel geknuffeld te worden door planten.

Balkon als stressvrije plek

Sommige mensen gebruiken hun balkon als berging waardoor ze geen planten kunnen neerzetten. Tja, we snappen heus wel dat het verleidelijk is om je troep naar buiten, uit het zicht te bonjouren, maar word je er niet veel gelukkiger van als je gezonde, levende planten ziet dansen in de wind in plaats van elke keer geconfronteerd te worden met die rommel? Inderdaad, dat dachten wij ook. Dus: stroop je mouwen op, ruim die rommel op en laat jouw balkon zijn waarvoor ze bedoeld is: een stressvrije plek waar je kunt genieten van planten, bloemen en rust.


Meer inspiratie

Benieuwd naar meer tips om je balkon te vergroenen? Kijk dan ook eens op onze Instagram of tussen onze borden op Pinterest.