DIY: Maak zelf een verticale pallet-herfsttuin

Ruimtebesparend, praktisch én mooi om te zien
Geschatte leestijd: 2 minuten

Als de natuur met haar jaarsluiting bezig is, kun je in je microklimaat op je balkon of terras nog van alles laten groeien en bloeien.

Verticale tuinen zijn ideaal als je een kleine tuin of een balkon hebt en toch lekker veel groen wilt zien. Ze zijn populair als hangplek voor kruiden en plukplanten, maar ook heel geschikt als groene bloeiende muurbedekking. Ben je van de eigen kweek, dan kun je in het najaar nog aardig oogsten van rucola, koriander en paksoi. Ook kruiden groeien nog volop. Maar je kunt zo'n pallettuin natuurlijk ook vullen met najaarsviolen, bergthee, aster en heide.

Dit heb je nodig:

● 1 houten pallet

● Ruim voldoende worteldoek of tuinbouwplastic om de pallet 2 x te kunnen bedekken.  

● Tuinaarde (reken op 2 zakken van 25 kilo)

● Nietpistool

● Planten als najaarsviolen, grassen, parelbes, bergthee, heuchera, kleine sierheesters, struikheide, et cetera.

Aan de slag!

Stap 1. Kies de mooiste kant voor de voorkant en leg de pallet daarop. Niet de onderkant, zijkanten en achterkant dicht met worteldoek. Ziet het doek er dun uit, niet dan een dubbele laag. Leef je uit, om de 3 cm een nietje schieten. Het doek / plastic moet stevig tegen alle dwarsplankjes aanzitten.

Stap 2. Leg de pallet plat op de achterkant, zo dicht mogelijk bij de plaats waar hij straks komt te staan.

Stap 3. Plant eerst de planten aan de bovenkant. Ze mogen dicht tegen elkaar aanstaan, hoe minder aarde eruit valt, hoe beter.

Stap 4. Vul nu de pallet door de sleuven met aarde en verdeel de rest van de planten erover. Ook deze mogen dicht tegen elkaar aan worden geplant. Zorg voor veel variatie, zet aan de zijkanten een paar hangers in.

Stap 5. Kantel de pallet rechtop en laat hem iets scheef tegen een muur leunen. Bovenop water geven, de zwaartekracht doet de rest.