Een Hallo-ween welkom met pompoenpotten!

Trick or treat?

Halloween is een feestje voor iedereen, jong en oud. Het kan en mag allemaal: van pompoen-kostuum tot heksencape en Frankenstein outfit. Langs de deuren met een mandje vol lekkers of thuis knus op de bank enge films kijken... Maar één van de meest gezellige elementen van Halloween is de aanloop naar de grote avond door spannende en grappige versieringen, zoals griezelige pompoenen. Wil je het eens anders aanpakken? Maak dan pompoenpotten en vul ze met vetplanten of cacti. Haha, Hallo-ween! En het leuke is: van deze herfstdecoratie geniet je niet alleen met Halloween, maar het hele seizoen. 

Een hartelijk Hallo-ween welkom met pompoenpotten! Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Dit heb je nodig voor pompoenpotten

 • Pompoenen in verschillende maten en kleuren
 • Scherp mes
 • Lepel
 • Een bakje voor vers water
 • Eventueel een stanleymes
 • Een beetje potgrond
 • Vetplanten of cactussen

Zo maak je pompoenpotten

 1. Snijd de bovenkant van de pompoen in met een scherp mes. Dit grappige hoedje heb je niet meer nodig. Bedenk nu hoe groot je de holle ruimte in de pompoen wilt maken. Hoeveel plantjes wil je erin kwijt kunnen?
 2. Met een lepel hol je de pompoen steeds verder uit en verwijder je draden en pitten. Let op: het is een pittig klusje en de kans bestaat dat je er na afloop uitziet als een oranje monster. Houd ook rekening met ruimte voor een bakje (dat dient als binnenpotje). Dit bakje vangt het water op als je jouw plantjes wat te drinken aanbiedt. Dit kan de bodem van een petfles zijn (gebruik dan een stanleymes) of een klein kommetje uit je keramiekcollectie.
 3. Als de holle ruimte groot genoeg is, plaats je het bakje (pinnenpotje) in de pompoen. Hierin plaats je de planten met potgrond. Kies voor één grote of juist een gezellige samenkomst van je favoriete vetplanten, zoals echeveria!

pompoen zo lang mogelijk mooi houden

Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat je pompoenpot na verloop van tijd in verval raakt, maar je kunt dit proces wel vertragen. Met de onderstaande tips geniet je zo lang mogelijk van je pompoen als plantenpot:

 • Vet de buitenkant van je pompoen in met vaseline of zonnebloemolie. Dit werkt waterafstotend, zodat de pompoen minder snel gaat rotten. Bijkomend voordeel: je pompoen gaat hier extra van shinen! 
 • Zet je pompoen(en) het liefst op een beschutte, relatief donkere plek. Vermijd fel zonlicht.
 • Vorst op komst? Zet je pompoenpot dan even binnen. Pompoenen kunnen niet goed tegen extreme kou. 
 • Om te voorkomen dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen, leg je 'm in een bak met chloorwater. Laat je pompoen vervolgens goed uitlekken en dep 'm helemaal droog. Geen chloor in huis? Sprayen met haarlak werkt ook. 
 • Merk je dat je pompoen gaat uitdrogen of krimpen? Je kunt 'm in een bak met water leggen, zodat hij daarna weer meer volume heeft. Laat je pompoen na het dompelbadje goed uitlekken en dep 'm helemaal droog.
 • Plaats je plant inclusief ompotje in de pompoen. Als je pompoenpot na verloop van tijd toch in verval is geraakt, kun je het plantje gemakkelijk in een nieuwe pompoen plaatsen, of je groene vriend een ander mooi plekje geven in je huis of tuin. 

MEER herfst INSPIRATIE

Op zoek naar nog meer originele ideeën of seizoensinspiratie voor de herfst? Ontdek dan deze 3 plantencombinaties met typische herfstkleuren, ga aan de slag met deze prachtige herfstkrans of bekijk ons herfstdossier, bomvol herfstinspiratie. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op InstagramFacebook en Pinterest.