Geranium

Drie seizoenen lang geur en kleur in de tuin

Klassiek knalrood, met Franse franje, pront omhoog groeiend of juist zwierig hangend, er zijn wel 600 verschillende soorten geraniums die allemaal lekker lang bloeien. 

Kleuren en vormen

De geranium is misschien wel de bekendste plant ooit. Hij komt voor in alle streken met een gematigd klimaat en is al eeuwen zeer populair. Als tuinbloeier is het een beauty met mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. De schaal- of bordvormige bloemen bestaan uit vijf bloembladen. Een typisch kenmerk zijn de lange 'snavels' van de vruchten, waarmee het zaad, zodra het rijp, is wordt weggeslingerd. De keuze in bladeren, kleuren en bloemvormen – enkel, half gevuld en dubbelbloemig – is enorm. Er zijn geraniums van een meter hoog, maar ook kruipende bodembedekkers die slechts 10 cm hoog worden en hangers die met gemak 30 cm halen.

Herkomst

In Namibië en Zuid-Afrika is geranium inheems, al lijken die wilde planten niet heel erg meer op de weelderige kruisingen die hier verkrijgbaar zijn. Geranium kwam rond 1600 noordwaarts met VOC-schepen en was in eerste instantie alleen voor de adel weggelegd als bloeier in oranjerieën. Omdat de geranium vrij makkelijk te stekken is, verspreidde de plant zich echter al snel onder een breder publiek. In het begin waren er alleen rode en witte geraniums, de variatie in kleur is pas later ontstaan.

Sinds Linnaeus in 1753 de planten verkeerd indeelde, is er al verwarring of het nu geranium of Pelargonium is. De eerste is een redelijk vorstbestendige vaste plant, de tweede in ons klimaat een eenjarige die niet tegen kou kan, tenzij hij binnen een winterslaapje mag doen. En om het nog verwarrender te maken, wordt geranium ‘ooievaarsbek’ genoemd en de pelargonium ‘geranium’. Botanische puristen vinden dat het Pelargonium moet zijn, maar in de praktijk hebben de meeste mensen het al drie eeuwen lang hardnekkig over geranium. Het mag allebei!

Trivia

  • De naam komt van het Griekse géranos wat 'kraanvogel' betekent; daar lijkt de bloem een beetje op.

  • De karakteristieke geur van geranium is een geliefd ingrediënt voor kruidige parfums.

  • Geranium inspireerde schilder en schrijver Jacobus van Looy in 1889 tot bloemrijk proza: “Hij ging (…) langs bonte geraniums, vol met schelle bloemen, een gebrokkeld rood, dat nog klaterde in het doeze licht van den avond.”

  • In de bloementaal staat de citroengeranium voor een onverwachte ontmoeting en de Franse geranium voor ware vriendschap.