Vaarwel nachtvorst, hallo mooi-weer-bloeiers

Geniet van deze 5 tuinbloeiers
Geschatte leestijd: 3 minuten

De kans dat het na 14 mei (IJsheiligen) nog gaat vriezen is erg klein. Benieuwd welke planten het de komende tijd uitstekend naar hun zin hebben in je tuin of op je balkon? Wij geven je een aantal voorbeelden van prachtige tuinbloeiers. 

Geranium

Felrood, hagelwit, roze, paar of oranje? Omhoog groeiend of juist zwierig hangend? Geraniums zijn verkrijgbaar in zo’n 600 verschillende soorten, die allemaal lekker lang bloeien. Dus wil je het voorjaar vieren, dan heb je aan de geranium een goede! De meeste soorten hebben halfschaduw en een paar uur zon per dag nodig, maar om maximaal van de plant te genieten check je wel even de soort: er zijn geraniums die schaduw kunnen hebben, maar er zijn ook echte zonaanbidders.

Begonia

Als er één plant de naam tuinbloeier verdient, dan is het wel de begonia. Van juni tot halverwege de herfst zie je haast door de bloemen de plant niet meer. Er bestaan meer dan duizend soorten begonia's, dus grote kans dus dat er eentje voor jou bij zit. De plant staat symbool voor ‘lichter leven’, en dat is ook precies wat de plant zelf nodig heeft. Plaats ‘m op een lichte plek, maar niet in de felle zon, want daar houdt ‘ie niet zo van.

Agapanthus (Afrikaanse lelie)

Langwerpige bladeren, elegante stelen en prachtige witte en blauwe bloemetjes: de Agapanthus, ook wel Afrikaanse lelie, is een verschijning om verliefd op te worden! Van mei tot september bloeit deze plant in je tuin, maar hij doet het ook prima in een pot op je balkon. En wist je dat er ieder jaar meer bloemen aan de plant komen? Door niet te verpotten stimuleer je de groei. 

Mandevilla

Deze voorjaarsbloeier is zo goed als onderhoudsvrij en daarmee zo relaxed als een warme zomerdag. Of je nu beschikt over een riante tuin of een klein balkon: met Mandevilla kun je alle kanten op. De ranken slingeren zich met een beetje houvast een meter of wat omhoog, maar er zijn ook compactere soorten die geen houvast nodig hebben. De plant komt het beste tot z’n recht op een warme, beschutte plaats, in de halfschaduw.  

Struikmargriet (Argyranthemum frutescens)

Stralend witte, gele of roze bloemen met bossig, grijsgroen blad: dat moet de struikmargriet zijn! Deze tuinbloeier kan zowel in volle zon als in halfschaduw staan en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een ongecompliceerd type, dat steeds nieuwe knoppen blijft aanmaken. Eindeloos plezier gegarandeerd!


Laat jij jouw tuin of terras ook opbloeien na IJsheiligen? Deel jouw tuinbloeiers met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Kun je geen genoeg krijgen van het lentegevoel? Geef je planten dan eens een frisse lentestart, of haal de geur van de lente in huis.